Hlavní obsah

Nový prezident Salvadoru vyhazuje úředníky přes twitter

Doteď byl za politika, který nejvíce využívá sociální síť Twitter, považován americký prezident Donald Trump. Nově zvolený prezident Salvadoru ho ale překonal. Přes sociální síť totiž vydává i příkazy svým podřízeným a vyhazuje úředníky. Informovala o tom agentura EFE.

Foto: Profimedia.cz

Nayib Bukele

Článek

„Takového prezidenta jsme tu ještě neměli. Slyšel jsem, že lidé přišli o práci kvůli příspěvkům na twitteru, ale ještě jsem neviděl, aby se lidi přes twitter z práce vyhazovali. Padají hlavy zkorumpovaných státních úředníků,“ popsal na videu rozesmátý mexický youtuber Jacobo Wong.

Připomněl také, že Salvador je chudá země, z níž do Mexika utíkají tisíce lidí ve snaze dostat se do USA za lepším životem. Wang prezidenta Bukeleho označil za skvělého chlapíka a popřál mu hodně štěstí ve snaze zlepšit životy obyvatel Salvadoru. Wangovo video zveřejnil i Bukele na svém twitterovém účtu a připojil k němu komentář: „Oficiálně jsem nejvíc cool prezident na světě“.

„Neuvěřitelné: po deseti letech podvodů a krádeží...ještě někdo věří ve (stranu) FMLN. Předěláme stát, ať už se to FMLN líbí, nebo ne,“ napsal pár dní po nástupu do úřadu Bukele s odkazem na vládu dvou předchozích prezidentů z této levicové politické strany. Ta loni získala 23 z 84 poslaneckých křesel a její prezidentský kandidát letos skončil třetí.

Ministryně odpověděla prezidentovi v komentářích

„Nařizuji ministryni pro místní rozvoj Michelle Solové, aby propustila syna exprezidenta z jeho funkce ve Fonavipo,“ napsal 4. června na twitteru Bukele. Fonavipo je vládní úřad, jenž má na starosti finance na bydlení pro sociálně slabší. „Hned, pane prezidente,“ odvětila na twitteru krátce poté ministryně Solová.

Další den Bukele přes twitter nařídil propustit šéfa technologických inovací prezidentské kanceláře. „Za jeho měsíční plat 3325 dolarů najměte tři techniky s platy 1100 dolarů a za zbylých 25 dolarů kupte kávovar,“ vydal pokyn svým podřízeným Bukele přes twitter 5. dubna.

První pokyn přes twitter vydal nový salvadorský prezident už několik hodin po svém nástupu do funkce. „Nařizuji armádě, aby z názvu kasáren v San Miguel odstranila jméno plukovníka Dominga Monterrosy,“ napsal 1. června večer Bukele.

Monterrosa stál za nejkrvavějším masakrem občanské války v Salvadoru (1979–1992) a v roce 1984 ho zabili povstalci. V roce 1981 velel komandu, jež v obci Mozote povraždilo přes tisíc mužů, žen i dětí v odplatě za to, že podle vojáků podporovali levicovou gerilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám