Hlavní obsah

Nelíbejte krávy, vyzývá rakouská ministryně

Novinky, nčs

Svět už je na výzvy nejrůznějšího charakteru mezi uživateli internetu zvyklý. Ať už se jednalo o polévání ledovou vodou, nebo různé tanečky, po chvilce slávy většinou výzvy upadly v zapomnění. Další z výzev, ačkoliv má charitativní podtext, může být pro účastníky velmi nebezpečná. Varovala před ní i rakouská ministryně pro udržitelný rozvoj a cestovní ruch Elisabeth Köstingerová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V dobách internetu se výzvy šíří jako lavina. Jedna z posledních se objevila v německy mluvících zemích. Cílem výzvy, kterou zveřejnila švýcarská aplikace, je políbit krávu.

Nechat se olizovat hospodářským zvířetem má charitativní přesah. Aplikace se prostřednictvím výzvy snaží vybrat prostředky na dobrou věc, nicméně u odborníků ani politiků zastání nenašla, jak upozornil mimo jiné i server The Guardian.

Před možným nebezpečím varovala i rakouská ministryně pro udržitelný rozvoj a cestovní ruch Elisabeth Köstingerová. „Pastviny a louky nejsou zoologické zahrady. Lehce může dojít k závažným komplikacím,” nechala se slyšet minulý týden Köstingerová, která pro výzvu nemá pochopení. Na Twitteru upozornila i na případy z minulosti, kdy podle ní podobné nápady vedly k vážným nehodám.

Slova političky potvrzuje i tyrolský veterinář Josef Kössler, jenž varoval zejména před krávami, které jsou v blízkosti svých telat a snadno by se jejich zmatenost mohla přeměnit v agresivitu.

Oblibu výzvy však výroky odborníků zřejmě neovlivnily. Lidé se natáčejí v bezprostřední blízkosti krav, líbají je jako o život a někteří z účastníků zvířatům dokonce k polibku nosí kytky.

Reklama

Výběr článků

Načítám