Hlavní obsah

V Liberci odchovali kočkodana s božskou čelenkou

– Liberec
Právo, mip

Jsou mu teprve tři týdny, mezi chovateli v zoologické zahradě v Liberci je ale aktuálně jedním z nejsilnějších podnětů k radosti i pýše. Mládě ohroženého druhu kočkodanů Dianiných se totiž v zoo podařilo odchovat vůbec poprvé v její stopatnáctileté historii.

Foto: Zoo Liberec

Liberecké mládě kočkodana Dianina. Bílá čelenka nad obočím se u něj ještě nevyvinula.

Článek

Ohroženému druhu afrických primátů, který dostal své jméno podle bílého zbarvení srsti nad obočím, jež připomíná čelenku bohyně lovu Diany, se přitom v Liberci začali věnovat po čtyřicetileté pauze teprve před dvěma lety.

„Poslední dochovaná zmínka o jejich chovu pod Ještědem pochází z výroční zprávy z roku 1977, nikdy se je však tehdy nepodařilo úspěšně rozmnožit. Znovu tento druh u nás chováme až od roku 2017,“ potvrdila mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.

Foto: Zoo Liberec

Dospělý kočkodan Dianin s bílým proužkem, připomínajícím čelenku bohyně lovu Diany.

Malý kočkodan přišel na svět 15. dubna. Chovatelé ale ještě neznají jeho pohlaví. „Bude známo v průběhu několika dní až týdnů, kdy se malý primát začne osamostatňovat a ošetřovatelům se ukáže v celé své kráse. Z důvodu zachování co největší přirozenosti nechávají ošetřovatelé celé tlupě naprostý klid a do odchovu mláděte nijak nezasahují,“ upřesnila Tesařová.

Loni přežilo pouze 8 chovaných mláďat

Podle Petry Bolechové, zooložky a kurátorky chovu opic v Liberci, jde o velký úspěch pro zoo i celý ohrožený druh kočkodanů Dianiných. „Momentálně se na celém světě chová pouze 120 jedinců ve 29 zoologických zahradách. V loňském roce se u celé této populace narodilo a přežilo pouhých osm mláďat,“ doplnila zooložka.

Kočkodan Dianin se vyskytuje v Západní Africe od Pobřeží slonoviny po Ghanu. Zde obývá především tropické deštné lesy, ale jsou známy i skupiny kočkodanů vyskytující se poblíž lidských sídel a plantáží. Většinu života tráví tento primát na stromech ve vyšších patrech a v noci odpočívá v jejich korunách.

Reklama

Výběr článků

Načítám