Hlavní obsah

Trůnit jako panovník? Blenheimský palác nabídne návštěvníkům zlatý záchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na návštěvníky Blenheimského paláce poblíž britského Oxfordu od letošního podzimu čeká nevšední umělecký zážitek. Místní galerie jim umožní zblízka obdivovat zlatý záchod, který bude instalován v rámci výstavy italského umělce Maurizia Cattelana. Jeho dílo z 18karátového zlata bude plně funkční, napsal list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Blenheimský palác

Článek

Palác v anglickém hrabství Oxfordshire je rodištěm Winstona Churchilla a sídlem rodu Spencer-Churchillů a jeho výstavní prostory jsou přístupné veřejnosti. Zlatou mísu na podzim instalatéři umístí na jednu z návštěvnických toalet.

"Přestože jsem se narodil v bohaté rodině, zlatý záchod jsem nikdy nepoužil, takže se na to těším," řekl podle britského deníku současný nositel titulu vévoda z Marlborough Edward Spencer-Churchill. "Záchod bude instalovaný, funkční, použitelný," dodal šlechtic. Kvůli toaletě bude podle něho zpřísněna ostraha paláce. Jestli se na její použití bude zavádět pořadník, to prý majitelé paláce dosud neřešili.

Záchod bude použitelný.

Cattelanův záchod není předmětem zájmu světových médií poprvé. Loni se o něm psalo díky výměně názorů mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a kurátorkou Guggenheimova muzea. Trump chtěl jako dekoraci do Bílého domu zapůjčit obraz Vincenta van Gogha, kurátorka Nancy Spectorová, která se o hlavě státu opakovaně vyjadřovala kriticky, místo něj nabídla Cattelanův toaletní výtvor s tím, že by mohl být pro Trumpa zajímavý. Bílý dům ponechal nabídku bez odpovědi.

Také v newyorském muzeu byla mísa k dispozici všem potřebám návštěvníků. Odhaduje se, že ji od roku 2016 použilo na 100.000 lidí, načež velká část z nich umístila žertovná selfie na sociální sítě. Méně nadšení byli patrně uklízeči, kteří dostali za úkol čistit exponát každých 15 minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám