Malí vačnatci jsou považováni za ohrožené živočichy. Nejčastěji se v Austrálii stávají kořistí zejména z Evropy dovezených koček a lišek, na které je příroda nepřipravila.

Zahlédnout malé tvory, kteří se ven vydávají zejména v noci, je velkou vzácností. Někdy se však poštěstí spatřit klokánka krysího i za bílého dne. Zejména když samice potřebuje nakrmit nejenom sebe, ale i mládě.

Klokánci se většinou živí podzemními houbami, nepohrdnou však ani rostlinami, drobnými plody, nebo dokonce hmyzem. V České republice tato pozoruhodná zvířata mohou lidé vidět například v brněnské zoo.