Hlavní obsah

První genderově neutrální hlas má 145 až 175 hertzů

Právo, ROŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honba za genderovou korektností proniká už i do sféry umělé inteligence, respektive robotických asistentů, kteří s uživateli komunikují mužským, ale nejčastěji ženským hlasem, jako třeba Siri z dílny Apple či Alexa od Amazonu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Aby to případně na někoho nepůsobilo zaujatě, jelikož technologie umělé inteligence sama o sobě neupřednostňuje žádné pohlaví, vyvinuli odborníci ze tří organizací prosazujících rovnost první neutrální hlas, který nese lakonické označení „Q“.

Pro ten účel nahráli hlasy osob, které se neidentifikují ani s jedním pohlavím, ani vyhraněně jako ženy či muži, a podrobili je anketě 4600 lidí napříč Evropou. Ti je podle webu listu Daily Mail oznámkovali na stupnici od jedné (mužský hlas) do pěti (ženský).

Hlas pak modulovali, pozměnili jeho polohu a tón a dospěli k závěru, že kmitočet genderově neutrálního hlasu se pohybuje v rozmezí 145–175 hertzů.

Reklama

Výběr článků

Načítám