Hlavní obsah

Nejosamělejší kačer na světě přišel o život. Napadli ho psi

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kačer jménem Trevor se záhy po svém příletu minulý rok stal miláčkem tichomořského ostrova Niue. Byl totiž jediným zástupcem svého druhu na ostrůvku vzdáleném zhruba 2400 kilometrů severovýchodně od Nového Zélandu. Život zvířecí celebrity v jednom z rybníčků si ale neužíval příliš dlouho. Minulý týden bylo jeho tělo nalezeno v křoví poté, co byl údajně napaden psy.

Foto: Profimedia.cz

Kačer Trevor se během loňského roku stal nejoblíbenějším zvířetem ostrova Niue.

Článek

Korálový ostrov Niue je volně přidružené území Nového Zélandu a žije na něm pouze něco okolo 1600 obyvatel. Když se zde loni v lednu zničehonic objevil kačer, stal se mezi místními hitem. Na Niue ani na přilehlých ostrovech se totiž kachny nevyskytují.

Má se za to, že kačera, který dostal jméno Trevor, na Niue zavála bouře až z dalekého Nového Zélandu. „Je však možné, že se sem dostal z Tongy nebo z jiného většího ostrova,“ dodal Rae Findlay, předseda obchodní komory Niue.

Trevor se usídlil v rybníčku poblíž silnice vedoucí k místní hasičské stanici, i když rybníček je možná silné slovo. Šlo spíše o větší louži, kterou kvůli Trevorovi hasiči museli několikrát dopouštět vodou, když jí hrozilo vyschnutí.

Jídlo, které lidé Trevorovi nosili, přilákalo i několik jiných ptáků – mezi nimi kohouta či chřástala weka.

Kačer se okamžitě stal maskotem ostrova a zamilovala si ho i většina ze zhruba 9000 cizinců, kteří každoročně na ostrov zavítají. Kačer pravidelně navštěvoval zahrady obyvatel, kde už na něj čekaly pochoutky v podobě hrášku, kukuřice nebo ovsa.

„Je to smutný den pro Niue,“ uvedl pro australský server ABC Findlay.

Kondoloval i předseda novozélandského parlamentu

Oznámení o kačerově úhynu přinesla jeho facebooková stránka, která se starala o propagaci zvířete. Minulý týden se po Trevorovi slehla zem a u svého rybníčku nebyl k zastižení. V pátek pak stránka informovala o tom, že Trevorovo tělo bylo nalezeno v křoví u silnice. Podle všeho ukončil jeho život útok psů.

Hasiči dopouští Trevorovi louži.

O tom, jak byl kačer populární nejen na ostrově, ale i jinde, svědčí to, že v sobotu vyjádřil na facebookové stránce jménem celého novozélandského parlamentu „nejhlubší soustrast obyvatelům Niue“ předseda parlamentu a Trevorův jmenovec Trevor Mallard.

Foto: Mapy.cz

Ostro Niue

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám