Hlavní obsah

Ostuda britské pošty: Na známce k výročí zaměnila britské vojáky za americké

Britská královská pošta se musela omluvit a stáhnout návrh známky, která měla připomenout nadcházející 75. výročí Dne D, tedy vylodění spojenců v Normandii během druhé světové války. Na cenině byl totiž ve skutečnosti výjev z vylodění Američanů na nyní indonéské části ostrova Nová Guinea. To se přitom odehrálo o několik dní dříve a zhruba 13 tisíc kilometrů daleko od břehů severní Francie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Den D: Spojenečtí vojáci a zdravotníci se brodí na břeh,“ stálo na návrhu známky v hodnotě 1,25 libry, kterou chtěla britská pošta vydat příští rok. Po jeho zveřejnění ale vyšlo rychle najevo, že na obrázku nejsou vojáci, kteří se v rámci boje proti nacistickému Německu vylodili 6. června 1944 na březích okupované Francie.

Odborníci totiž odhalili, že autorovi návrhu známky jako předloha posloužila fotografie amerických vojáků pořízená 17. května 1944 při vylodění u břehů tehdejší kolonie Nizozemská východní Indie, nynější západní části ostrova Nová Guinea.

Britská pošta chtěla připomenout více než 132 000 vojáků, kteří se vylodění na severu Francie zúčastnili, sérií jedenácti známek s „obrázky ze dne samotného“. Někteří uživatelé sociálních sítí přehmat královské pošty označili za „trapný“, jiní za „neuctivý“.

Pošta v reakci uvedla, že kritizovaná známka mezi vydanými nebude. Kromě známky, která měla připomínat výročí vylodění spojenců v Normandii, zveřejnila britská pošta další dvě: na jedné z nich byl dravý pták luňák červený a na druhé královna Viktorie, od jejíhož narození uplyne příští rok 200 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám