Hlavní obsah

Dermophis donaldtrumpi. Nový druh červoře byl pojmenován po Trumpovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově objevený obojživelník, který strká hlavu do písku a kterému hrozí vyhynutí kvůli globálním změnám klimatu, byl pojmenován po americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi. Informoval o tom dnes britský zpravodajský web BBC.

Foto: Abel Batista/Rainforest Trust UK

Dermophis donaldtrumpi

Článek

Dermophis donaldtrumpi je druhem červoře, byl objeven v Panamě a pojmenoval ho šéf společnosti EnviroBuild. Ta za možnost pojmenovat obojživelníka po americkém prezidentovi při aukci přislíbila 25 tisíc dolarů.

„Obojživelníka obzvlášť ohrožují následky změny klimatu a hrozí mu vyhynutí, což je přímý důsledek klimatické politiky jeho jmenovce (Donalda Trumpa),“ uvedl v prohlášení spoluzakladatel EnviroBuild Aidan Bell.

Malé slepé stvoření žije hlavně pod zemí. Bell ho poněkud nelichotivě přirovnal k Trumpovi. „Boření hlavy do země Donaldu Trumpovi pomáhá, když chce ignorovat vědecký konsensus ohledně změn klimatu způsobených lidmi,“ stálo v prohlášení.

Společnost Envirobuild informovala o pojmenování červoře i graficky.

Mezi předními světovými vědci panuje shoda, že globální změna klimatu je především zapříčiněna lidskou činností. Trumpova administrativa ale stanovisko vědců zpochybňuje a označuje ho za „politickou agendu“.

Trump nevěří ani zprávě vlastní vlády

„Nevím o tom, že by to způsobili lidé,“ řekl Trump v říjnovém rozhovoru v pořadu 60 Minutes, který vysílá americká televize CBS. „Nezpochybňuji změnu klimatu, ale mohlo by se to (teploty) vrátit na původní úroveň,“ uvedl Trump, aniž své tvrzení podložil důkazy.

Minulý měsíc Trump zpochybnil zprávu, kterou vypracovala jeho vláda a která uvádí, že změna klimatu bude USA stát každoročně miliardy dolarů a negativně ovlivní zdraví občanů. „Nevěřím tomu,“ reagoval tehdy na dokument před novináři americký prezident.

Trump oznámil odstoupení USA od historické pařížské klimatické dohody, jejíž signatáři se zavázali omezit stoupání globálních teplot. Své rozhodnutí, které učinil krátce poté, co se ujal funkce prezidenta, zdůvodnil tím, že byl zvolen, aby hájil zájmy občanů Pittsburghu, nikoliv Paříže. Zdůraznil přitom, že klimatická dohoda znevýhodňuje americké podniky a pracující.

Reklama

Výběr článků

Načítám