Hlavní obsah

Jsem to pořád já: Nigerijský prezident vyvrátil fámy, že ho po smrti nahradil dvojník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari odmítl tvrzení, že zemřel a nahradil jej dvojník ze Súdánu. Buhari loni strávil pět měsíců na léčení v Británii. Důvod léčby nebyl zveřejněn. Na sociálních sítích už několik měsíců koluje teorie, kterou přiživují i někteří jeho političtí rivalové, a sice že prezident zemřel a nahradil ho súdánský dvojník jménem Jubril, informovala agentura Reuters.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Muhammadu Buhari na klimatické konferenci COP24.

Článek

„Ujišťuji vás, že jsem to skutečně já. Brzy oslavím 76 let a stále mám dost sil,“ reagoval Buhari, který znovu kandiduje v únorových prezidentských volbách, na otázku o dvojníkovi. Vyslovil se tak v neděli v Polsku, kam se vydal na klimatickou konferenci COP24. Nic konkrétnějšího k tomu neřekl, avšak video zachycující jeho výstup zhlédly na portálech YouTube a Facebook tisíce lidí.

„Nemálo lidí doufalo, že jsem své nemoci podlehl,“ konstatoval Buhari a dodal, že ti, kteří fámu šířili, jsou „ignoranti a neznabozi“. Buhariho výroky později prostřednictvím elektronické pošty rozeslal prezidentský úřad.

Jaké zdravotní problémy nigerijského prezidenta trápí, nebylo nikdy zveřejněno. Když se Buhari v červnu 2016 vydal na léčbu do Londýna poprvé, jeho kancelář uvedla, že je to kvůli vleklé ušní infekci. Jeho hlavní oponent v prezidentských volbách v roce 2015 tvrdil, že Buhari má rakovinu prostaty, což jeho protikandidát odmítl.

Zdraví nigerijských prezidentů se stalo citlivou otázkou v roce 2010, kdy po měsících léčby podstoupené v zahraničí zemřel tehdejší prezident Umaru Musa Yar'Adua.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám