Hlavní obsah

Pár kocourů se už dva roky pokouší dostat do muzea umění

Novinky, tcs

Muzeum v japonském městě Onomiči má dva velice věrné návštěvníky, kteří se neustále vracejí. Vždy jsou ale zastaveni před vchodem a strážný je jemně nasměruje pryč. Přesto se dvojice nevzdává a střídavě se pokouší dostat do domu plného obrazů. Kocouři Go-čan a Ken-čan teď proslavili muzeum na internetu.

Foto: Twitter Art Museum Onomichi

Ken-čan při jednom ze svých neúspěšných pokusů

Článek

Politika muzea výtvarného umění je jasná – vstup zvířatům nepovolujeme. A platí to i pro ta, která přijdou o své vůli, nikoliv jako doprovod svých lidských majitelů. Řeč je o dvou kocourech, kteří se už od roku 2016 soustavně pokoušejí nahlédnout za vchodové dveře. O jejich příběhu informoval minulý týden britský list Guardian.

Jako první se u dveří muzea objevil v létě 2016 černý kocour Ken-čan. V muzeu právě probíhala výstava fotografií koček. „Hádám, že Ken-čan uviděl jeden z exponátů přes sklo a musel si myslet, že by vevnitř mohl najít kamaráda,“ řekl s nadsázkou kurátor muzea Shindži Umebajaši.

Ken-čan přicházel k muzeu pravidelně, a brzy ho začal doprovázet společník, zrzavý kocour, kterého zaměstnanci muzea pojmenovali Go-čan. Stejně jako Ken-čan, i zrzavý kocour se pokouší dostat do muzea. Někdy přijdou oba, někdy se ve svých pokusech střídají.

Kocouři jsou nejslavnější součástí muzea

I když se objevují každý den, hlídači jsou neúprosní a vždy jim jemně zamezí ve vstupu do budovy. Za dva roky se z posílání koček pryč stal úsměvný rituál. Minulý měsíc zvědavého Ken-čana málem přiskříply dveře na fotobuňku, hlídač mu ale rychle přispěchal na pomoc.

Foto: Facebook Art Museum Onomichi

Oba kocouři spolu podle zaměstnanců muzea vycházejí dobře.

Muzeum je umístěno v parku, kde zřejmě oba kocouři nalezli svůj domov. „Nemusí se bát žádné dopravy na silnici,“ uvedl Umebajaši. „Mají park za svou osobní zahradu,“ dodal ještě se smíchem s tím, že netuší, kde přesně v parku kocouři žijí, když se zrovna nepokoušejí dostat za kulturou.

Regionální výtvarné muzeum se šance, kterou mu dali kocouři, chytilo a prodává dnes rovněž suvenýry odkazující na dva kočičí zvědavce. Pravidelně zveřejňuje jejich fotky a videa, která jsou na internetu hitem. I přesto mají oba kocouři smůlu, do muzea se jen tak nepodívají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám