Hlavní obsah

Potápěči narazili u Nového Zélandu na obřího mořského červa

Novinky, tcs

Na prapodivné stvoření dlouhé jako některé velryby či žraloci narazila dvojice potápěčů ve vodách u Nového Zélandu Steve Hathaway (56) a Andrew Buttle (48). Zhruba osm metrů dlouhé stvoření je zřejmě ohnivka obrovská.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči narazili v moři na osmimetrového červaVideo: Caters News, AP

 
Článek

Oba potápěči natáčeli 25. října propagační materiály u ostrova Whakaari (anglicky White Island). Celý ostrov je aktivním stratovulkánem (navrstvená sopka) a Buttle je jeho majitelem. Zdědil ho po svém dědečkovi.

V hloubce zhruba deseti metrů ale narazili na stvoření, které jim vyrazilo dech. Osm metrů dlouhý červ se líně pohyboval vodou, po většinu času se ale nechal jen unášet proudem. Oba potápěči strávili se stvořením o něco více než 200 metrů, následně ho opustili, aby ho příliš nevyrušovali. Během setkání si muži všimli, že bílé tělo pulzuje a různě mění tvar a velikost.

„Oceán je tak fantastické místo, zvláště, když jste schopni rozpoznat, co vidíte a pochopit různé druhy chování,“ rozplýval se Hathaway. Podle něj je jisté, že se setkali s ohnivkami obrovskými - jedněmi z nejzajímavějších mořských stvoření. Obří červ totiž vlastně není jeden jediný organismus. Jedná se o výjimečně velkou kolonii ohnivek (někdy se též nazývají pyrosomy), v tomto případě druhu ohnivek obrovských.

Červa tvoří tisíce drobných stvoření

Ohnivky jsou velice drobná stvoření, která se však pohybují pohromadě a protože nemají nervovou soustavu, komunikují spolu světlem prostřednictvím schopnosti bioluminiscence. Postupně vytvářejí shluky, takzvané zooidy, které nejprve vypadají jako síť.

Někdy však může dojít k vytvoření obrovského superorganismu v podobě červa dlouhého klidně až dvacet metrů. Ohnivky se živí a pohybují společně. Celá kolonie nasává vodu, ze které filtruje malý plankton a minerály. Proudění vody pak kolonie využívá rovněž k pohybu.

Přestože zdokumentovaných případů obrovských superkolonií je poměrně málo, nejsou podle vědců tito obří červi vzácní. Drtivá většina těchto kolonií žije daleko na otevřeném oceánu a ve velkých hloubkách. Červ je schopen se ponořit až do neuvěřitelných sedmi set metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám