Hlavní obsah

V seriálech jsou na pohřbech jenom faráři, rozčilují se smuteční řečníci v Německu

Německý spolek smutečních obřadníků a řečníků (Bundesarbeitsgemeinschaft Trauerfeier) ostře kritizoval skutečnost, že v televizních kriminálních seriálech nechybí na takřka žádném pohřbu farář, zato světští smuteční řečníci se na nich nevyskytují. To ale neodpovídá realitě, upozornilo sdružení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Máme plné zuby toho, že v každé kriminálce a u každé mrtvoly, která se objeví v televizi, stojí u hrobu vždycky nějaký farář,“ řekl agentuře DPA předseda sdružení Uwe Cayler. „To neodpovídá realitě,“ tvrdí zástupce mistrů truchlivosti.

Podle jeho údajů v celém Německu roste poptávka po světských pohřbech, jejichž podobu určují smuteční obřadníci pohřebních služeb. „Hned bych vzal v televizi roli statisty, jen abych to zlomil,“ říká Cayler, který sám při pohřbívání řečnívá.

Na východě Německa, který byl dlouho součástí komunistického bloku, je i v důsledku historického vývoje 80 procent pohřbů světských, vysvětluje Cayler. Na severu Německa podle něj na přibližně šesti nebo sedmi posledních rozloučeních z deseti vystupuje smuteční řečník.

V západních částech Německa je to podle Caylera přibližně polovina. V katolickém Bavorsku je naopak osm z deseti pohřbů církevních, připouští Cayler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám