Hlavní obsah

Premiér jel do Číny žebrat, naznačil titulek pákistánské televize

Šéf pákistánské státní televize byl zbaven funkce poté, co se při zprávě o návštěvě pákistánského premiéra Imrana Chána v Číně na obrazovce místo anglického názvu pro čínskou metropoli „Beijing” objevil výraz „Begging”, který znamená žebrání. Pákistán se v současné době potýká s vážnou ekonomickou krizí a Čína Chánovi během návštěvy slíbila hospodářskou pomoc. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Pákistánský premiér Imran Chán na setkání s čínským prezidentem

Článek

Chán žádal v Pekingu o finanční pomoc, která by přispěla k ukončení ekonomické krize Pákistánu. Devizové rezervy země klesly od začátku roku o 42 procent a činí asi osm miliard dolarů, což pokrývá sotva dvouměsíční dovoz zboží a služeb.

Minulý měsíc slíbila poskytnutí záchranného balíčku ve výši šesti miliard dolarů Saúdská Arábie, to ale Pákistánu podle všeho nebude stačit a Islámábád se chystá požádat o záchranný úvěr osmi miliard dolarů Mezinárodní měnový fond.

Na základě oficiálního nařízení pákistánského ministerstva informací byl Hasan Imád Mohammadí, který působil jako generální ředitel pákistánské televize, odvolán z funkce, napsala agentura Reuters.

Begging místo Beijing

Skandál se týká pondělního vysílání, kdy televize přenášela Chánův projev a současně na obrazovce zhruba 20 sekund svítil titulek "Begging" (žebrání), namísto Beijing, což je anglický přepis Pekingu.

Incident vyvolal okamžitě čilé diskuze na sociálních sítích o tom, zda byl nápis umístěn na obrazovku záměrně. Televize se za přešlap již dříve omluvila. Premiér Imran Chán v minulosti kritizoval předchozí vůdce Pákistánu, že „obcházejí svět s žebráckou miskou“, připomněla agentura Reuters.

Mluvčí ministerstva pro informace uvedl, že odvolání televizního ředitele nemá s pondělním překlepem na obrazovce nic společného a že se jedná o „rutinní záležitost“.

Reklama

Výběr článků

Načítám