Hlavní obsah

Rybáře na pláži napadli tuleni

Novinky, tcs

Britský rybář si v pátek večer vyrazil na lov ryb poblíž útesu Greenstane v jihovýchodním Skotsku. Loveným se však nakonec stal on sám. Narazil totiž na kolonii zhruba padesáti tuleňů kuželozubých, kteří ho napadli. Podchlazeného muže vysvobodila až po několika hodinách pobřežní hlídka.

Foto: Profimedia.cz

Tuleň kuželozubý (ilustrační foto)

Článek

Největším rybářovým problémem bylo, že se v kolonii nacházela spousta mláďat. Jakmile dospělí tuleni muže uviděli, okamžitě začali chránit svoje teritorium. Ve snaze uprchnout před agresivními zvířaty začal muž šplhat po útesu nahoru. Uvedla to agentura AP s odvoláním na zprávu britské pobřežní hlídky.

Až na vrchol se mu však vyšplhat nepodařilo a zůstal uvězněn na skále. Naštěstí měl u sebe mobil, a tak si dokázal zavolat pomoc. Pobřežní hlídka na místo dorazila během dvaceti minut. Dostat muže do bezpečí se jim však podařilo až po dalších dvou hodinách.

Foto: Maritime and Coastguard Agency

Záchranná operace

Pobřežní hlídka k tomu využila záchranný člun, který rychle přijel ke břehu obsazenému naštvanými tuleni a rychle muže odvezl. S mírným podchlazením byl následně rybář transportován do nemocnice.

„Každý, kdo se setká s tuleněm nebo s celou kolonií tuleňů, by měl rychle utéct při prvních příznacích toho, že jsou zvířata rozrušená. Agresivní chování není u tuleňů běžné a v tomto případě si pouze chránili své přirozené prostředí a své mladé,“ vysvětlil šéf pobřežní hlídky Jonathan Mustard.

Reklama

Výběr článků

Načítám