Hlavní obsah

Dva Bolivijci jsou zřejmě nejstaršími lidmi na světě. Oběma je 118 let

Novinky, mšv

Dva Bolivijci - muž a žena - jsou údajně nejstaršími žijícími lidmi na světě. Oběma je 118 let a těší se dobrému zdraví. Zenon Villca Flores může být podle agentury Reuters navíc vůbec nejdéle žijícím mužem v historii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejstarším lidem na světě je 118 letVideo: Reuters

 
Článek

Floresův občanský průkaz má v datu narození uveden 21. srpen 1900, což dělá z Bolivijce déle žijícího muže, než byl Japonec Džiróemon Kimura, který zemřel ve 116 letech a byl pro svůj věk zapsán v Guinnessově knize rekordů.

Flores se těší dobrému zdraví a podle jeho dcery je stále vitální. „Občas chodíme na procházky společně, někdy ale doma uklízím a on vyrazí sám. Vždy s sebou musí mít něco k jídlu. Když mu není dobře, sám si dojde i do nemocnice, která ale není daleko,“ tvrdí mužova dcera Teodosia Villcaová.

Lék na dlouhověkost však muž nemá, žil zcela běžně. V mládí jedl vše, co mu přišlo pod ruku, včetně králíků, žab nebo quinoi, která je považována za superpotravinu.

Podobně na tom je 118letá Julia Flores Colqueová, která své zatím poslední narozeniny oslavila koncem října. V městečku Sacaba jí uspořádali oslavu, a pohostili ji všemi oblíbenými dobrotami.

Mama Julia, jak jí místní říkají, má před sebou ale ještě čtyři a půl roku, aby se stala nejdéle žijící ženou světa. Tou byla Francouzska Jeanna Louise Calmentová, která se dožila 122 let a 164 dní a zemřela v roce 1997. Colqueová to ale vidí optimisticky. Netrápí ji totiž zdraví a prý i dobře vidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám