Hlavní obsah

Za PET lahve MHD zdarma, nabízí indonéské město

Novinky, tcs

Indonésie patří mezi největší světové producenty plastového odpadu. Surabaja, druhé největší indonéské město, představila svůj plán, jak přimět obyvatele, aby plast vraceli zpátky do oběhu. Výměnou za odpad mohou nyní lidé jezdit autobusy zadarmo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Indonésii dostávají lidé za plastové láhve lístky na autobusVideo: Reuters

 
Článek

V Surabaje žijí necelé tři milióny lidí a podle údajů města denně vyprodukují okolo 400 tun plastového odpadu.

Díky inciativě dopravního podniku nyní mohou obyvatelé zaplatit za cestu autobusem právě plasty. Za dvouhodinový lístek zaplatí 10 plastovými kelímky nebo pěti plastovými PET lahvemi. Odpad mohou odevzdat na stanicích nebo přímo v autobuse. Každý autobus je schopen vybrat zhruba 250 kilogramů plastu denně. Posbíraný odpad bude následně prodán recyklačním společnostem.

„Indonésie je jedním z největších producentů plastového odpadu. Doufáme, že tímto projektem zvedneme povědomí o životním prostředí, speciálně o problémech, které ve vztahu k němu plasty představují,“ prohlásil Irvan Wahyu Drajad, šéf dopravního podniku v Surabaje.

Obyvatelé nápad přivítali. „Můžeme zredukovat odpad, který se nám kupí doma. Doneseme ho někam, kde bude k užitku,“ prohlásil muž jménem Sulastri. „Je to win-win situace,“ dodal s úsměvem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám