Hlavní obsah

Obrovské pavučiny se objevily u řeckého jezera. Pokryly i místní kostel

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro arachnofobiky noční můra, pro ostatní krásný přírodní úkaz. Břehy řeckého jezera Vistonida pokryly obrovské pavučiny, do kterých tisíce pavouků chytají svou kořist. Pavučiny pokryly i nedaleký kostel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obrovské pavučiny pokryly břeh řeckého jezeraVideo: Reuters

 
Článek

Zhruba 1000 metrů dlouhý a 10 metrů široký pás pavučiny se táhne po březích jezera v severním Řecku. Keře, stromy i zdi kláštera byly pokryty pavučinami během několika málo dní.

Podobný úkaz se tu děje téměř každý rok, málokdy však v takovém měřítku. „Většinou se to děje v místech, která nejsou běžně dostupná, takže si toho nevšimneme,“ uvedl biolog Efterpi Patetsini pro místní zpravodajský server Xronos.gr.

Důvodem, proč pavouci začali spřádat sítě jako šílení, je zvýšená teplota a vlhkost v okolí jezera. Díky tomu se tu přemnožil hmyz, především pak komáři a moskyti. S přicházejícími chladnějšími teplotami hmyz zmizí a pavouci s ním poté, co pavučiny smyjí první deště.

Podobný jev bylo možné pozorovat minulý měsíc na mořském pobřeží u města Aitoliko na jihu Řecka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám