Hlavní obsah

Největší měsíční kámen, který kdy šel do aukce, se vydražil za více než 13 miliónů

Novinky, tcs

Ve čtvrtek večer získal zájemce z Vietnamu v aukci vzácný kámen pocházející z Měsíce, který se skládá z šesti kusů pasujících do sebe a váží celkem 5,4 kilogramu. Je považován za jeden z nejvzácnějších lunárních meteoritů, které byly nalezeny. Vydražen byl za 612 500 dolarů (13,7 miliónu korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Měsíční kámen se vydražil za více než 13 miliónůVideo: Reuters

 
Článek

Zájemci o lunární meteorit mohli své nabídky přihazovat do čtvrtečního večera, v pátek oznámil americký bostonský aukční dům RR Auction vítěze dražby. Kámen se stal největším lunárním meteoritem, který byl kdy vydražen. Meteorit byl nalezen minulý rok v africkém Mali.

„Je jeden z největších, který byl kdy nalezen,“ potvrdil agentuře Reuters Geoff Notkin, šéf společnosti Aerolite Meteorites, která meteorit prodávala. „A neexistuje žádný, který by byl jako tenhle. Říkáme mu lunární puzzle,“ dodal.

Nalezený exemplář se skládá z šesti kusů, které do sebe pasují naprosto přesně. Jeho cenu navíc ještě zvýšilo to, že na povrchu jsou jasně viditelné známky tavení od toho, jak kámen vstupoval do zemské atmosféry.

Měsíční kameny jsou do vesmíru vymrštěny dopadem meteoritů na povrch Měsíce. Ve vesmíru pak mohou strávit stovky i tisíce let, než některé z nich narazí na Zemi. Pokud neshoří v atmosféře, většina lunárních meteoritů končí v oceánech a mořích nebo na souši v neobydlených oblastech. Dosud jich proto bylo nalezeno jen pár stovek. Tím dosud největším je meteorit nalezený v roce 2007 v Maroku. Celistvý kus vážil 11,5 kilogramu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám