Hlavní obsah

Pět mláďat veverek se zamotalo ocasy k sobě

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvyklý případ museli řešit ve wisconsinské pobočce organizace na ochranu zvířat Humane society v Milwaukee. Minulý týden její pracovníci nalezli pět mladých veverek zamotaných ocasy k sobě. Nakonec se jim podařilo veverky rozmotat, aniž by některá z nich přišla o ocas, který je pro veverky životně důležitý.

Foto: Wisconsin Humane Society

Veverky se v hnízdě zamotaly ocasy k sobě.

Článek

Pět mláďat veverky popelavé se od sebe nemohlo oddělit poté, co se jejich ocasy spletly v hnízdě. Na vině zřejmě byl plastový odpad, který jejich matka nanosila do hnízda. Bez lidského zásahu by mláďata zcela jistě minimálně přišla o ocas, což by se de facto rovnalo rozsudku smrti. Veverky ocas využívají k udržování rovnováhy a rovněž se s ním zahřívají.

Veterináři v centru Humane Society všechny veverky uspali a pak se dali do náročného rozvazování. „Bylo takřka nemožné poznat, čí ocas je čí. Museli jsme si dát obrovský pozor, protože všechny veverky měly ocasy v různém stadiu poškození,“ uvedla na svých facebookových stránkách organizace.

Foto: Wisconsin Humane Society

Uspané veverky krátce po kompletním rozmotání

Za dvacet minut byla operace „gordický uzel“ úspěšně dokončena. Veverky se v pořádku probraly z anestezie a zůstávají v centru na pozorování. Veterináři se musí přesvědčit, zda u mláďat nebude docházet k nekróze ocasu způsobené nedostatečným prokrvováním.

Krysí král

U hlodavců k takovému zamotání ocasů v hnízdě dochází poměrně často. Klubka spletených krys byla nacházena už ve středověku. Nazývají se „krysí král“ a byla považována za špatné znamení. Nejvíce případů „rattenkönig“ bylo zdokumentováno v Německu.

Foto: Wisconsin Humane Society

Mláďata už jsou v pořádku, zůstanou však v centru na pozorování.

Výraz „krysí král“ původně znamenal hanlivé označení osoby, která se živí na úkor ostatních. Teprve Conrad Gesner v 16. století ve své knize Historia animalium popsal některé krysy, které se živí svými mladými, jako krysího krále. Jiná teorie tvrdí, že výraz pochází z francouzštiny. Úkaz byl původně nazýván rouet de rats (krysí kolo) a později byl zkomolen na roi de rats (krysí král).

Reklama

Výběr článků

Načítám