Hlavní obsah

K turistické pláži na Krétě připlul žralok

Novinky, tcs

Rozruch na plážích u turistického letoviska Plakias na jihu Kréty vzbudil v pondělí po poledni metr a půl dlouhý žralok. Koupající se lidi rychle odvolali z vody, ale po počáteční panice se situace rychle uklidnila. Podle všeho se totiž jednalo o mladého žraloka modrého, který není nebezpečný pro lidi.

Foto: Profimedia.cz

Žralok modrý (ilustrační foto)

Článek

Vyděšené turisty záhy uklidnil fakt, že se nejedná o nebezpečný druh žraloka, strach vystřídala zvědavost a v rukou řady z nich se objevily mobilní telefony, kterými si začali malého návštěvníka pláže natáčet.

Ve Středozemním moři žije 47 různých druhů žraloků včetně obávaného žraloka bílého. Nevyprovokované útoky na člověka jsou oproti Austrálii nebo i Rudému moři, kde došlo k tragickému útoku na českého turistu, extrémně vzácné. [celá zpráva]

Žralok modrý, který se objevil u Kréty, není člověku nebezpečný. Dorůstá délky až čtyř metrů a loví převážně ryby, které žijí v hejnech. Doposud bylo zaznamenáno pouze devět případů útoku žraloka modrého na člověka. Ve všech případech šlo o potápěče, kteří lovili ryby a úlovky měli připoutané k opasku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám