Hlavní obsah

Ochrnutého sokola uzdravili v české záchranné stanici, odletěl do Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně tříletý sokol stěhovavý, který se v záchranné stanici pro volně žijící zvířata na Huslíku v Poděbradech od února zotavoval z vážného úrazu a 30. června byl vypuštěn zpět do volné přírody, dokázal odletět až do středního Polska. Momentálně se pohybuje u města Krzyworzeka. Vyplývá to z údajů miniaturní vysílačky, kterou sokola pracovníci záchranné stanice před vypuštěním opatřili.

Foto: Ekocentrum Huslík

Sokol vypuštěný v Poděbradech doletěl až do Polska.

Článek

„Sokolí samice byla označena GPS/GSM loggerem značky ANITRA. Zařízení nám umožnuje na dálku sledovat přesuny, a dokonce i některé fyziologické parametry daného jedince. Tato technologie je ideální právě pro vypouštění rehabilitovaných ohrožených druhů ptáků, kdy je v případě potřeby možno včas odhalit, že není něco v pořádku, a v terénu ptáka případně znovu dohledat,“ vysvětlil Dušan Rak, ornitolog, který se dlouhodobě věnuje ochraně vzácných druhů dravců.

Foto: Ekocentrum Huslík

Samice sokola se léčila z vážného zranění.

Pták se v záchranné stanici zotavoval z vážného úrazu, který letos v únoru utrpěl při střetu s překážkou nedaleko vlakového nádraží v Českém Brodě.

„Tento sokol se k nám dostal částečně ochrnutý, ale dokázali jsme ho vrátit naplno do života,“ uvedl vedoucí záchranné stanice Luboš Vaněk.

Sokol stěhovavý je na Červeném seznamu ptáků ČR mezi kriticky ohroženými druhy. V České republice v současnosti hnízdí jen několik desítek párů tohoto dravce.

Asi 60 procent zvířat navrátí do volné přírody

Úspěšnost záchranné stanice na Huslíku je vysoká, zpět do volné přírody se tamním pracovníkům daří vypouštět zhruba 60 procent přijatých živočichů. Jenom za letošní rok přitom přijala více než 1300 zraněných nebo handicapovaných zvířat.

Foto: Ekocentrum Huslík

Na konci června byl však pták vypuštěn zpět do volné přírody.

„Sledování vypuštěných živočichů nám umožňuje zjistit, že naše činnost má opravdu smysl,“ má jasno Vaněk.

Reklama

Výběr článků

Načítám