Hlavní obsah

Na Temži sčítají labutě, podle tradice patří všechny královně

Novinky, tcs

Právě v těchto dnech, podobně jako každý rok, muži v červených uniformách v dřevěných loďkách brázdí vody Temže a nahánějí labutě, aby je mohli spočítat a zkontrolovat jejich zdravotní stav. Podle tradice sahající až do 12. století totiž všechny labutě patří panovníkovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Začalo každoroční sčítání labutí britské královnyVideo: Reuters

 
Článek

Britská Koruna má mnoho práv a výsad, a vlastnictví všech labutí patří k těm nejstarším. Tato tradice se datuje až do 12. století a má prozaický základ. Labuť byla ve středověku vytříbenou pochoutkou a nesměla chybět na šlechtických hodovních stolech.

Panovníci v Británii právo na bělostné ptáky na určitém vodním území v minulosti propůjčovali majitelům daného území. Ve dnešních dobách koruna právo uplatňuje pouze na Temží, nejde však už o jídlo. Ostatně zabíjet a pojídat labutě je v celé Británii zakázáno.

Tradice slouží k tomu, aby byl zkontrolován zdravotní stav labutí. Lidé z „labutích společností” oděni v historických kostýmech brázdí řeku a ptáky nahánějí. Stejně jako v minulosti velí celé akci muž s titulem Označovač labutí (Swan marker), kterého lze poznat podle té nejhonosnější uniformy.

Každoroční akce se britský monarcha příliš neúčastní. V roce 2009 nicméně učinila Alžběta II. výjimku. Navštívila počítání labutí poprvé za svého panování a byla vůbec prvním monarchou po několika stoletích, který se tradiční akce zúčastnil.

Každoročně sčítači na Temži napočítají zhruba 1000 až 1200 labutí včetně mláďat.

Reklama

Výběr článků

Načítám