Hlavní obsah

Ve Florencii se konalo mistrovství světa ve famfrpálu

Novinky, tcs

Zatímco v Rusku o víkendu začaly vyřazovací boje na fotbalovém mistrovství světa, v italské Florencii byly zraky upřeny na poněkud jinou hru. Ano, famrfpál, hra z knížek Harryho Pottera, má už také své mistrovství světa. Čarodějnické hábity nahradily sportovní dresy a místo košťat mají sportovci plastové tyče. Sport tak spíš připomíná kombinaci rugby a házené. Stále si však můžete chytit zlatonku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mistrovství světa ve famfrpálu ve FlorenciiVideo: Reuters

 
Článek

Fanouškům Harryho Pottera není třeba famfrpál dlouze představovat. Hru na létajících košťatech zná téměř každý. Dva týmy se snaží co nejvíce skórovat, kromě běžného míče však vzduchem poletují míče zvané potlouky, kterými se protihráči snaží své soupeře zasáhnout. Hraje se, dokud jeden z chytačů nechytí maličký drobný míček zvaný zlatonka. Pak hra končí a chytačův tým dostává prémii 100 bodů a zpravidla tak vyhrává.

Foto: Reuters

Anglický reprezentant právě střílí gól.

Reálná verze této hry se neodehrává ve vzduchu, nýbrž na hřišti. Proto se jí též někdy říká mudlovský famfrpál. Mudla je v knihách o Harry Potterovi výraz pro běžného smrtelníka, který není čaroděj. Místo košťat hráči a hráčky (jedná se o jeden z mála smíšených sportů) svírají mezi nohama plastovou tyč, zlatonku představuje neutrální hráč pobíhající po hřišti s tenisákem a ten, kdo ho chytí, získává pouze bodů třicet.

Foto: Reuters

V utkáních není nouze o drsné zákroky a střety.

Vtipná podívaná i náročný sport

Zní to komicky, ale hráči leckdy podávají úctyhodné sportovní výkony. Hra připomíná něco mezi rugby a házenou a ty nejlepší týmy fungují už na téměř poloprofesionální úrovni. Platí to zejména o týmu Spojených států, který letos získal mistrovský titul už potřetí.

Foto: Reuters

Na mistrovství došlo i na Česko-slovernské derby. Oba týmy se potkaly ve skupině. Český tým zvítězil 150:80 a chytil zlatonku.

Mistrovství světa se pořádá jednou za dva roky, to první se odehrálo stylově v anglickém Oxfordu. Americkou nadvládu dokázali překazit pouze v roce 2016 Australané. Letos na čtvrtém mistrovství Spojené státy ve finále porazily Belgii právě chycením zlatonky 120:70.

Foto: Reuters

Tým Hongkongu se raduje po svém jediném vítězném zápase.

Letošního ročníku se zúčastnilo 29 týmů z celého světa a nechyběla ani reprezentace České republiky. Ta nakonec skončila spolu s Vietnamem na pěkném patnáctém místě před Katalánskem a Malajsií a za Mexikem a Polskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám