Hlavní obsah

Polská policie zatkla Ježíše. Rušil katolické procesí

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Polsku není vážnější věci než katolická víra. I proto jsou jakékoli snahy o narušování náboženských rituálů přísně hlídány. Ve čtvrtek ve Varšavě policisté zakročili proti muži, který se přidal k procesí Božího těla v kostýmu Ježíše a s kufrem v ruce.

BEZ KOMENTÁŘE: Polská policie zasáhla proti muži v kostýmu JežíšeVideo: FB Pawel Hajncel

 
Článek

Sandály, bíločervené roucho a pochopitelně trnová koruna. Přesně tak byl oblečen muž, který vadil policistům během středečního procesí Božího těla ve Varšavě. K procesí se „Ježíš“ přidal na Pilsudského náměstí, mnoho toho ale nestihl, brzy byl strážníky vyveden.

Policisté si nakonec hříšníka v cele nenechali. Podle serveru Metro Warszawa ho informovali pouze o možných následcích, které může mít narušování náboženského setkání. Zadržený zase vysvětlil policii důvod svého chování. V době náboženského svátku prý cítil urgentní potřebu převléci se za Ježíše.

S věřícími, policisty a úřady se ale muž převlečený za Ježíše nedostal do konfliktu poprvé. Je to umělec Pawel Hajncel, který je v Polsku znám pod přezdívkou „Motýlí muž“. V kostýmu motýla totiž v roce 2011 poprvé narušil procesí v polské Lodži.

Církev je všude, říká umělec

Od té doby Hajncel navštěvoval procesí konané v Lodži pravidelně v různých kostýmech – v růžových šatech, aby upozornil na práva žen, nebo v kostýmu kněze, ve kterém nabízel věřícím slevy za křty, svatby a pohřby.

„Každý rok dostává církev přes 12 miliard zlotých (zhruba 71 miliard korun - pozn. red.). Katolická ideologie je ve všem – ve školách, na ulicích, v parlamentu. A to je velice nebezpečné,“ uvedl pro Novinky Hajncel.

Ve svých vystoupeních a svém umění se vymezuje proti církvi a politickému systému, který ji podporuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám