Hlavní obsah

Klokan bažinný narozený v brněnské zoo poprvé vylezl z vaku

Brno

V brněnské zoo se poprvé narodilo mládě klokana bažinného, návštěvníci už ho mohou zahlédnout v expozici. Pohlaví budou chovatelé znát v následujících týdnech, po první veterinární prohlídce. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí zahrady Michal Vaňáč.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Malý klokan právě vykukuje z matčina vaku.

Článek

Mládě se narodilo už loni v září, ale teprve na začátku dubna začalo být vidět, jak se v matčině vaku pohybuje. Klokani svůj vývoj dokončují právě v bezpečí vaku. „Teď už mládě často vykukuje ven a podniklo i několik výprav po expozici,“ uvedl ředitel zoo Martin Hovorka.

Mládě mohou zahlédnout i návštěvníci procházející expozicí, kterou najdou naproti pandám. Podle chovatelů je ale potřeba pozorně se dívat a chovat se tiše. Při první známce nebezpečí totiž mládě mizí v matčině vaku. Zoo proto žádá návštěvníky o ohleduplnost, aby měla matka i mládě klid.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Malý klokan právě vykukuje z matčina vaku.

Skupinu klokanů bažinných brněnská zoo chová od dubna 2017, kdy z Belgie dorazila samice Mimosa. Právě ta se stala poprvé matkou. Otcem je samec Meroo, který do Brna přišel o měsíc později z Prahy. Oba pak letos v květnu doplnila ještě samice Pamboolah z nizozemského Rotterdamu.

Noční tvorové

Klokani bažinní žijí ve východní a jihovýchodní Austrálii. Aktivní jsou zejména v noci, živí se především listy, trávou, bylinami a větvičkami keřů. Mají tmavohnědou srst, tmavší končetiny a ocas, světlejší žlutavé břicho a často také žlutý proužek na tvářích.

Brněnská zoo se letos na jaře může pochlubit i dalšími přírůstky, narodila se tam například mláďata sobů, kozorožců, vlků arktických, jelena milu či polární lišky. Všechny mohou návštěvníci vidět v expozičním celku Beringie.

Reklama

Výběr článků

Načítám