Hlavní obsah

Hřbitov letadel z ptačího pohledu

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zruč u Plzně

Otec Karel a syn Miloš Tarantíkovi sbírají a zachraňují letadla od roku 1990, ale letecké muzeum vzniklo až v roce 1992, když už se vraky nevešly Tarantíkovým na zahradu. Dnes je v muzeu k vidění na 80 letadel a 20 obrněnců. Podívejte se na sbírku ve zručském Air Parku z ptačí perspektivy.

Hřbitov letadel z ptačího pohledu. Tarantíkovi sbírají letadla už 25 letVideo: Novinky

 
Článek

Přesný počet exponátů ve sbírce Tarantíkovi ale neznají, protože zde najdete i helmy nebo samopaly a jiné předměty vojenské a letecké techniky. „To už se nedá spočítat,“ směje se Tarantík mladší a dodává, že ve sbírce se najde prakticky všechno, co v československé armádě lítalo od 50. až do 90. let minulého století.

Srdcovky

Všechny exponáty jsou podle Tarantíkových blízké jejich srdcím, protože ne vždy bylo jednoduché stroj získat, převézt, smontovat, renovovat. „Jsou tu letadla, kterých je jen pár kusů na světě. Třeba Antonov AN-30, který lítal u naší armády jako jediný. Vyrobeno jich bylo jen 25 kusů, takže je to skutečně unikát,“ říká hrdě Tarantík mladší a dodává, že na zahradě má i speciální tank.

Foto: Novinky

Tento tank se účastnil druhé světové války.

„Je to tank T-34, který se účastnil 2. světové války, možná i do někoho fakt střílel. Tu historii my o něm nevíme, ale byl vyroben během války,“ říká Miloš Tarantík.

To, že je na jednom místě hned několik unikátů, dokázal vzápětí Tarantík starší, který má ke každému stroji nějakou historku. „Je tu originální stíhačka, která má namontované originální kanóny. Musíme je tedy mít zneschopněné, aby se nestalo neštěstí. Policie jsem dokonce každý rok jezdí kontrolovat, zda jsou skutečně zneschopněné,“ směje se zakladatel Air Parku ve Zruči.

Vandalové

Přestože oba pánové zasvětili těmto „hračkám“ veškerý svůj čas a finance, stále se setkávají s nepřízní a nevolí návštěvníků. „Lidé nám to tu ničí. Doufáme, že po zvýšení vstupného sem budou chodit jen lidé, kteří si naší práce váží a nebudou naši práci znevažovat. Celý park jsme udělali jen my dva,“ zlobil se Karel Tarantík. Vstupné pro dospělé je nyní 200 Kč.

Foto: Novinky

Otec a syn Tarantíkovi už ani neví, kolik exponátů jejich muzeum má.

V nejbližší době se chystá v Air Parku novinka. „Už snad brzy představíme fanouškům nové dopravní letadlo ze zahraničí. Dáme včas vědět, ale doufáme, že tu bude stát už v létě,“ těší se Tarantíkovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám