Hlavní obsah

Filmaři natočili film, který má různé konce podle toho, kdo ho sleduje

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S unikátní technologií přišli tvůrci interaktivního filmu The Angry river (Rozzuřená řeka). Díky technologii sledování pohybu očí a umělé inteligenci film skončí jedním z pěti možných scénářů podle toho, co divák nejvíce sledoval a co ho nejvíce zajímalo.

Foto: Pomegranate Films, LLC

Záběr z interaktivního filmu The Angry River

Článek

Interaktivní filmy, tedy filmy, kde divák sám vstupuje do děje a rozhoduje o něm, nejsou žádnou novinkou. První interaktivní film si odbyl premiéru na Světové výstavě EXPO v roce 1967 a Kinoautomat českého režiséra Radúze Činčery asi netřeba více představovat.

Postupně procházel interaktivní film různými proměnami, měnily se zejména techniky, jakými divák do děje zasahuje. V posledních letech prožívá toto specifické médium rozkvět zejména na poli počítačových her.

To chce změnit filmař Armen Perian, který se svým týmem hodlá využít technologii sledování pohybu očí. Díky tomu umělá inteligence dokáže rozpoznat, na co se divák v průběhu sledování snímku nejvíce soustředil, a přisoudí mu jeden z pěti možných konců.

Foto: Pomegranate Films, LLC

Experimentální film zatím není tolik rozvětven, jak můžeme vidět třeba u počítačových her. Jedná se ale o první vlaštovku a o otestování technologie.

„Seděli jsme hodně dlouho nad jedním těžkým střihem a kdosi pronesl: ´Člověče, přál bych si, abychom mohli stříhat jenom pomocí myšlenek´,“ popsal zrod nápadu Perian. Od té chvíle uběhly už tři roky usilovného přemýšlení a vývoje s technologickou společností Crossbeat New York.

Vaše oči rozhodnou

Na rozdíl od počítačových her není třeba potvrdit změnu rozhodnutí tlačítkem. Film poběží zcela plynule, v pozadí bude dle pohybu očí diváků algoritmus rozhodovat, kterou scénu pustí dál.

„Zamiloval jsem si představu přenesení herní teorie do filmu. Chtěl jsem zachovat filmový zážitek, i když film budete sledovat jen na monitorech,“ svěřil se Perian. „Budete jenom sledovat film. Ale i samotné sledování znamená dělání nějakých rozhodnutí,“ dodal.

O technologii už projevila zájem filmová studia, je tedy možné, že do budoucna se s tímto typem filmového zážitku budeme setkávat častěji. Film The Angry River bude podle všeho detektivním thrillerem a má sledovat osudy rodiny obchodníků s bílým masem v Oregonu.

Snímek má premiéru 18. května a můžete si ho pustit zde. Bez webové kamery se ale tentokrát určitě neobejdete.

Reklama

Výběr článků

Načítám