Hlavní obsah

Staletá tradice bude lákat i ženy, nově smí v Japonsku do arény na býčí zápasy

– Tokio

Organizátoři japonských býčích zápasů zrušili zákaz vstupu žen do arény, v níž zvířata měří sílu. Média k tomu napsala, že jde o snahu učinit tento sport se staletou tradicí atraktivnější pro generaci, které leží na srdci rovnost pohlaví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V pátek, během zahajovacího dne sezóny býčích zápasů na severovýchodě ostrova Honšú, poprvé do arény přivedla svého zvířecího závodníka 44letá Juki Arakiová. Ženy doposud na bojiště vstupovat nesměly poté, co bylo vyčištěno solí a rýžovým vínem.

Na rozdíl od španělské corridy japonské býčí zápasy nekončí smrtí zvířete. Býci se vzájemně přetlačují rohy a zápas končí, jakmile jeden druhého na rohy nabere. Cvičitelé své svěřence během zápolení povzbuzují.

"Rovnost mužů a žen je trendem současnosti," citovala agentura AFP Kacušiho Sekiho, zástupce organizace pořádající býčí zápasy. "Doufáme, že zpřístupněním ringu ženám bude tradice býčích zápasů pokračovat dlouho do budoucna," dodal.

Ženy v Japonsku nadále nesmějí do ringu, kde se odehrávají zápasy sumó. Minulý měsíc se zdravotnice snažily poskytnout první pomoc starostovi města Maizuru, který zkolaboval, když v ringu pronášel projev. Rozhodčí je ale z tohoto místa vykázal, protože ženy jsou v tradici sumó považovány za nečisté. Předseda Japonské asociace sumó Nobujoši Hakkaku se později ženám omluvil a poděkoval jim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám