Hlavní obsah

První československé letadlo dorazilo na Hrad. Symbolizuje nadšení z budování státu

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Jízdárně Pražského hradu se parta chlapů zapotila při instalaci unikátního československého dvojplošníku Bohemia B-5. Letadlo bylo převezeno z Vojenského technického ústavu. Je jedním z hlavních lákadel výstavy Doteky státnosti, která začne 10. května.

První československé letadlo visí v Jízdárně Pražského hradu Video: Novinky

 
Článek

Dvouplošník Bohemia B-5 poprvé vzlétl v Plzni 27. dubna 1919. „Je to vůbec první letoun vyrobený v Československé republice a v této výstavě symbolizuje nadšení z budování státu v prvních letech jeho existence. Československo nemělo moře, takže se mezi letci vžilo přísloví Vzduch je naše moře, a tento letoun ta léta symbolizuje,“ vysvětlil Novinkám kurátor výstavy Michal Burian z Vojenského historického ústavu.

Náročná akce

Dostat ale takový unikát z bodu A do bodu B nebylo jednoduché.

Foto: Novinky

Instalace letadla byla náročná.

„Převoz probíhal z prostor Vojenského technického ústavu přes tunel Blanka až do Jízdárny Pražského hradu. Bylo to velmi složité, my jsme dokonce demontáž a montáž zkoušeli dvakrát tady u nás,“ řekl ředitel Vojenského technického ústavu Jiří Protiva. Na demontáži se podílelo šest lidí, kteří letadlo také repasovali. Na místě se muselo letadlo zasadit do ocelových jeklů na vrcholu stěny a až poté se montovala křídla.

Foto: Vojenský technický ústav

Převoz demontovaného letadla.

Pro instalaci bylo nutné zpevnit podlahu a nosníky, celá akce trvala jeden den. „Know-how našich zaměstnanců je zajímavé především i tím, že nepracují jen na moderních technologiích, ale dokážou v historii vrátit zpátky a repasovat techniku právě z historických hledisek,“ dodal Protiva.

Hmotnost letadla je 520 kilogramů. Rozpětí křídel je osm metrů a maximální rychlost činila 110 kilometrů za hodinu, což bylo tehdy obdivuhodné číslo.

Foto: Novinky

První československé letadlo visí v Jízdárně Pražského hradu.

Výstava Doteky státnosti bude otevřena od 10. května v Jízdárně Pražského hradu a potrvá až do 31. října. Expozice je věnována historii státní symboliky od roku 1918 až do současnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám