Hlavní obsah

S kritikem kapitalismu Marxem se dělá dobrý byznys

Nejslavnější kritik kapitalismu Karl Marx je v rodném Trevíru předmětem velmi dobrého byznysu. Suvenýry s jeho podobiznou – ať už jde o gumové kačky, keksy nebo třeba kasičky na spoření – jdou totiž před 200. výročím jeho narození velmi dobře na odbyt. Autor Kapitálu a Komunistického manifestu tak nechtěně přispívá k dobrému fungování zdejší tržní ekonomiky.

Foto: Weiser Martin, ČTK

Kachničky do vany jsou jen jedním z mnoha suvenýrů s tváří autora Kapitálu

Článek

„Ano, je to vlastně docela zvláštní, ale přesto se to v dnešní době všechno dobře prodává,“ říká k tomuto paradoxu Hermann Schnitzler, který pracuje v obchodě se suvenýry v centru tohoto západoněmeckého města. „Na odbyt jde letos všechno s Marxem, určitě to souvisí s kulatým výročím jeho narození, které připadá na 5. květen,“ konstatuje.

„Prodává se to dobře. Lidé kupují všechno,“ potvrzuje i prodavačka v nedalekém informačním středisku pro turisty, kteří zde mají na výběr třeba mezi několika druhy magnetů s německým filozofem za 3,95 eura (zhruba 100 korun), zapalovači za 1,95 eura (zhruba 50 korun) nebo bustami, které přijdou i na 29 eur (zhruba 730 korun).

Foto: Weiser Martin, ČTK

Marxovu podobiznu najdete téměř v každém obchodě.

Spektrum suvenýrů s Marxem je ale mnohem širší. Zájemci si mohou pochutnat třeba na víně s podobiznou vousatého teoretika komunismu nebo keksech ve tvaru jeho hlavy. Kdo chce, může si na Vánoce zase upéct cukroví vytvořené pomocí vykrajovátka s Marxem. Nechybí ani hrníčky s nápisy jako „Kafe: opium lidstva“ či „Pijáci kafe všech zemí, spojte se“, které si utahují ze slavných citátů trevírského rodáka.

Kontroverze budí socha darovaná Čínou

Nejoblíbenější je podle Schnitzlera ale dvojice jiných suvenýrů. „Výborně se prodávají hlavně gumové kachničky v Marxově podobě a kasičky na spoření s nápisem 'Můj vlastní kapitál',“ říká mladý muž s úsměvem o dvojici prodejních hitů. Žlutá kachnička třímající Kapitál, kterou využijí hlavně malé děti při koupání, přijde na 5,90 eura (cca 150 korun), nádobka na spoření stojí 9,95 eura (cca 250 korun).

Obchody se suvenýry ale nejsou jediná místa, kde je odpůrce kapitalismu v Trevíru vidět. Zdejší pekárna nabízí chleba Karla Marxe, na jednom z přechodů pro chodce zase svítí střídavě zelená a červená postavička vlivného myslitele.

Foto: Weiser Martin, ČTK

Spořit můžete i s Marxem.

Všechny tyto připomínky muže, který podle kritiků položil duchovní základy komunistických diktatur po celém světě, přijímají místní bez problémů. Kontroverze u řady z nich ale budí 4,4 metru vysoká bronzová socha Marxe darovaná Čínou, jejíž odhalení bude jednou z hlavních událostí oslav výročí jeho narození. Zatím ji proto nepřetržitě hlídá bezpečnostní služba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám