Hlavní obsah

Ženy byly vykázány z ringu na sumó, přestože chtěly poskytnout první pomoc

Novinky, tcs

Tradice jsou pro některé svatější než lidský život. Rozhodně to platí pro gjódžiho, rozhodčího sumó, v japonském městě Maizuru. Ten totiž vykázal pryč ženy, které vběhly do ringu, aby poskytly první pomoc starostovi, jenž zkolaboval. Asociace sumó se nakonec za tento incident omluvila, informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Rituální očištění solí (ilustrační foto)

Článek

Sumó je sport starý více než tisíc let a je svázán s mnohými tradicemi, které jsou posvátné. Posvátný je i ring, neboli dohjó, ve kterém spolu soupeři zápasí. Z toho důvodu je zapovězen ženám, které jsou dle tradic považovány za „nečisté“.

Na to však vůbec nemyslely dvě zdravotnice, které se staly svědky kolapsu starosty města Maizuru Ryoza Tatamiho při jeho zahajovací řeči před zápasem. Okamžitě vběhly do ringu, aby muži pomohly.

Foto: Reuters

Zdravotnice vbíhají do ringu, záhy budou vykázány.

Navzdory jejich kvalifikaci byly ženy záhy vykázány rozčileným rozhodčím - a aby bylo jejich ponížení dokonáno, dohjó bylo po jejich odchodu vysypáno solí. Tímto rituálem se ring před každým zápasem symbolicky očišťuje.

Asociace sumó incidentu hluboce lituje

Incident vzbudil podle místních médií obrovské rozhořčení a japonská asociace sumó okamžitě přispěchala s omluvou. „Bylo to velice nevhodné v situaci, kdy je ohrožen lidský život,“ uvedl v prohlášení předseda asociace Nobujoši Hakkaku. „Hluboce se omlouváme,“ dodal.

Starosta byl převezen do nemocnice a není podle posledních zpráv v ohrožení života.

Podle BBC to není poprvé, co vstup ženy do ringu vzbudil kontroverzi. V roce 2000 guvernérka Ósaky požádala o vstup na dohjó, aby mohla představit trofej pro šampióna. Její požadavek byl zamítnut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám