Hlavní obsah

Ke zdolání nejnižší čínské hory stačí jeden krok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáte-li snadno pokořitelnou horu, vydejte se do města Shouguang ležícím v čínské provincii Šan-tung. Nachází se tam totiž Jingshan - nejnižší hora v Číně a s největší pravděpodobností i na celém světě. Na výšku měří pouhých 60 centimetrů, zdolat ji tak lze za pomoci pouhého jednoho kroku.

Ilustrační foto.

Článek

Jingshan možná není tou nejimpozantnější horou na světě, ale jednoznačně je jedinou horou, která se v okolí města Shouguang nachází. Jedná se o symbol celého regionu a zároveň jedno z tamních nejvyhledávanějších turistických míst.

Zmínky o této hoře jsou staré už více než sto let. V oficiálních záznamech regionu se píše, že jde o pouhou špičku hory, jejíž podstatně větší část se skrývá pod povrchem země.

Jak je tedy ve skutečnosti hora Jingshan velká? To prý nelze přesně zjistit, neboť jakékoliv výkopové práce jsou v její blízkosti přísně zakázané.

Podle bývalého kurátora jednoho z místních muzeí Čeng Pin-chaje však v minulosti několik výkopových pokusů i přesto proběhlo. Měly totiž dokázat, že se nejedná o horu, ale o pouhý kámen. Všechny však skončily nezdarem, neboť prý ani po dlouhém kopání nebylo možné dohledat spodní část.

Ačkoliv lze Jingshan lehce přehlédnout a za dobu své novodobé existence se stala terčem nespočtu vtípků, od té doby už alespoň nikdo nepochybuje, že se skutečně jedná o horu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám