Hlavní obsah

Robot na obracení burgerů byl po prvním dni v práci odstaven. Byl příliš pomalý

Novinky, tcs

Pomalu ale jistě nahrazují sofistikované stroje lidskou práci. Kromě robotů v průmyslové výrobě se můžeme v blízké budoucnosti dočkat strojů, které budou zastávat práce nevyžadující složitou kvalifikaci. Poněkud překvapivě se zatím nemusí bát zaměstnanci fastfoodů. Zkušebně nasazený robot na obracení burgerů byl vyřazen z provozu během prvního dne.

Foto: Profimedia.cz

Flippy se zatím nestihl vyrovnat s náporem zájemců o jeho kuchyni.

Článek

Robot, který má nahradit kuchaře ve fastfoodech byl ve čtvrtek odstaven po prvním dnu „v práci“ v pobočce řetězce Caliburger v kalifornské Pasadeně, píše server USA Today. Pracovníci firmy Miso robotics, která robota navrhla, nyní budou pracovat na tom, aby byl stroj výkonnější.

Flippy, jak se robot jmenuje (z anglického flip – otočit), zvládne udělat za den až dva tisíce burgerů. Očividně to však není dost. Zástupce výrobce robotické ruky uvádí, že je to kvůli zvýšenému zájmu zákazníků, kteří si nechtěli nechat utéct masitou pochoutku připravenou strojem.

Větší výcvik budou rovněž potřebovat Flippyho lidští asistenti. Jediné, co totiž robot zatím umí, je obracet ve správném čase karbanátky tak, aby se nepřipekly.

Foto: Profimedia.cz

Za obyčejným otáčením masa je spousta sofistikované technologie.

I to je však nutné pokládat za technologickou vytříbenost. Robot Flippy používá při orientaci termokameru a pomocí čidel na mechanických pažích hlídá, kdy burger otočit. Pak sám nastaví robotické rameno do pozice, kdy může maso bezpečně obrátit.

Nicméně pokládat sýry a zkompletovat celý burger už musí opět lidé.

Foto: Profimedia.cz

Robot stojí 60 000 dolarů (1,2 miliónů korun) a jeho roční provoz přijde na dalších 12 000 dolarů (zhruba 250 000 korun).

„Je to o načasování,“ sdělil USA Today Anthony Lomelino, technologický šéf řetězce Caliburger. „Pokud pracujete s lidmi, tak spolu komunikujete. S Flippym se musíte podřídit jeho rozvrhu. Musíte přesně sladit co, kdy a jak děláte,“ dodal Lomelino s tím, že v budoucnu plánuje Flippym obsadit 50 svých poboček.

Místo výrazné pomoci to zatím vypadá, že lidé ve fasfoodu Caliburger budou tancovat, jak robot píská, tedy vlastně otáčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám