Hlavní obsah

Švadlenu si pletou s batoletem, v dospělosti měří jen 83 centimetrů

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmadvacetiletá Indka Santoš Kumariová se celý život musela potýkat s předsudky a dalšími překážkami. Navzdory svému hendikepu se ale dokázala stát uznávanou švadlenou a vydobyla si respekt všech ve své vesnici. Místo aby neustále řešila svůj malý vzrůst, soustředí se raději na práci a na svůj sen otevřít si jednou vlastní obchod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Švadlenu, která měří 83 cm, si pletou s batoletemVideo: Caters News, AP

 
Článek

Kvůli svému vzrůstu si ji někteří, zejména obyvatelé jiných vesnic, pletou s malým dítětem. Jenže Santoš z vesnice Šahopur ve středoindickém státě Madhjapradéš je téměř třicet let, růst přestala, když jí byly pouhé tři roky. Od té doby nevyrostla ani o centimetr.

„Její stav rodiče konzultovali s místními doktory a ti jim doporučili, ať Santoš vezmeme do některé z velkých nemocnic ve městě,“ sdělil agentuře Caters TV Santošin mladší bratr Mahavir. Jenže na spoustu vyšetření a neustálou dopravu do města nemá Santošina rodina peníze.

Samotná Santoš žádné doktory vidět nechce. Chce pouze žít svůj život, jak nejlépe to jde. „Když jsem byla malá, děti se mi smály a nadávaly mi,“ svěřila se Santoš. Jenže od té doby se mnohé změnilo.

Malý velký sen

Malá dívka tvrdě dřela a nakonec se stala uznávanou švadlenou. „Teď ke mně chodí všechny ženy, abych jim navrhla šaty, a diskutují se mnou o módě,“ podotkla Santoš s tím, že všichni jsou k ní zdvořilí a respektují ji takovou, jaká je.

Přiznala však, že navzdory tomu, že ji všichni ve vesnici mají rádi, cítí se osaměle. Je jí totiž dvacet osm a většina žen v jejím věku je již dávno vdaná a mají děti. „Postrádám ve svém životě společníka, ale nedělám si naděje, že bych někdy nějakého našla,“ sdělila rezignovaně agentuře malá žena.

Ač se jí její rodina stále snaží ženicha najít, Santoš je smířená s osudem. Je hrdá na to, že se sama naučila šít a že si je schopná vydělat na své živobytí. „Je mi jasné, že nevyrostu a nevdám se. Jediné, co chci, je žít šťastně a moct pracovat, abych si jednou mohla otevřít vlastní obchod,“ uzavřela Santoš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám