Hlavní obsah

Popraskanou konvičku koupil za pár stovek. Teď ji vydražil za 13 miliónů

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský sběratel, který předloni koupil malou porcelánovou konvičku za 15 liber (zhruba 430 korun) si nyní musí mnout ruce. Vyklubal se z ní totiž unikátní sběratelský kousek z 18. století, který zakoupilo v aukci Metropolitní muzeum v New Yorku. Za konvičku pocházející z dílny Johna Bartlama zaplatilo 460 000 liber (v přepočtu zhruba 13,1 miliónu korun).

Foto: Profimedia.cz

Konvička je jedním ze sedmi dochovaných předmětů z dílny Johna Bartlama.

Článek

Porcelánová konvička z dílny legendárního amerického hrnčíře Johna Bartlama byla aukčním domem Woolley and Wallis v britském Salisbury oceněna na 10 000 liber (zhruba 290 000 korun). Jenže pro Američany je její historická hodnota podstatně větší.

Bartlam, který do Ameriky přišel v šedesátých letech osmnáctého století ze Staffodshireu, byl totiž první, kdo začal v Novém světě vyrábět porcelánové nádobí.

„Je to předmět z doby vzniku národa. Byly to takové vztyčené prsty směrem k Anglii, které říkaly: Nepotřebujeme dovážet váš porcelán, umíme si udělat vlastní,“ sdělila BBC odbornice aukčního domu na keramiku Clare Durhamová.

Foto: Profimedia.cz

Malá porcelánová konvička v rukou Clare Durhamové. Je to americký národní poklad, tvrdí specialistka.

Samotné nacenění bylo obtížné, protože známých dochovaných kusů Bartlamova porcelánu bylo dosud pouze šest. Není se proto čemu divit, že mezi americkými muzei vypukl o 9 centimetrů vysokou konvičku boj, který nakonec vyhrálo Metropolitní muzeum v New Yorku.

Za konvičku dostane sběratel, který prý ani netušil, co kupuje, 460 000 liber (13,1 miliónu korun), dalších 115 000 liber zaplatí muzeum jako poplatek aukčnímu domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám