Hlavní obsah

Z lovce kořistí. Pytláka sežrali lvi, zbyla jen hlava

Novinky, tcs

Ticho poklidné noci pročísly v jihoafrické oboře Umbabat výstřely a následně téměř nelidský řev a volání o pomoc. Smečka lvů tam napadla jednoho z trojice mužů, a když s ním skončila, zbyla z něj jenom hlava. Z tragického případu se ale během několika dní vyklubal spíše příběh drsné spravedlnosti, když policie zjistila, že se jednalo o pytláka, který byl na lovu šelem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Incident se odehrál 9. února v soukromém safari v sousedství Krugerova národního parku. Křik a výstřely zalarmovaly zaměstnance safari, bylo však už příliš pozdě. Tělo muže bylo téměř celé sežráno, zůstala pouze hlava.

U pozůstatků byly nalezeny stopy dalších dvou lidí, kterým se pravděpodobně podařilo utéct. Nálezy dvou loveckých pušek pak ukazovaly na fakt, že šlo o pytláky. Minulý týden se toto podezření potvrdilo.

Zabitým mužem byl padesátiletý David Baloyi ze sousedního Mosambiku. Společně se svými kumpány se vydával přes hranice pytlačit pravidelně. „Zbylým dvěma se podařilo utéct, vrátili se do Mosambiku a o smrti informovali Baloyiovu rodinu,“ sdělil agentuře AFP mluvčí místního policejního oddělení Moatshe Ngoepe.

Tělo, respektive hlavu, identifikovala Baloyiova švagrová. Případ policie dosud neuzavřela a hledá zbylé pytláky, kteří měli štěstí a podařilo se jim utéct.

Případů pytláctví přibývá

V oblasti Limpopo, kde soukromé safari leží, se případy pytláctví začínají povážlivě množit. Minulý rok v lednu tam bylo nalezeno několik lvích těl s uřezanou hlavou a tlapami. O pár měsíců později se odporný nález opakoval.

Afričtí lvi jsou na seznamu ohrožených druhů vedeni jako „zranitelní“, jejich počty se ale neustále snižují. Populace těchto šelem se během 21 let od roku 1993 do roku 2014 snížila o 43 procent. V afrických savanách jich nyní žije okolo 20 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám