Hlavní obsah

Kanaďan si postavil srub jen pomocí ručních nástrojů. Postaru a bez elektřiny

Sedmačtyřicetiletý Shawn James se vloni rozhodl, že si splní dlouholetý sen a uprostřed kanadské divočiny v Ontariu postaví dřevěný srub. Ten dokončil koncem loňského roku a kromě toho, že ho postavil úplně sám, nepoužil na jeho zhotovení žádný elektrický nástroj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kanaďan si v lese vlastníma rukama postavil srubVideo: Reuters

 
Článek

Podle serveru ABC News chtěl James do přírody uniknout už v roce 1991, v té době se mu však narodily děti, tak namísto toho rozjel podnikání. Postupem času se mu však přestalo dařit, tak se ke svému nápadu vrátil. „Přišel jsem o všechno, ale byla to bezvadná lekce. Řekl jsem si, že se vrátím zpět,“ prozradil.

V březnu loňského roku proto zakoupil malý pozemek uprostřed přírody v kanadském regionu Almaguin Highlands, kde si začal pěstovat vlastní jídlo a chovat skot a slepice.

A o měsíc později začal pracovat na stavbě malého dřevěného srubu. Zrychlené video, na němž je vidět jeho kompletní osmiměsíční výstavba, obletělo svět. Na internetu jej zhlédlo už téměř půl miliónu lidí.

Moderním nástrojům se vyhýbal

Není se čemu divit. Ačkoliv se stavba srubu může zdát jako poměrně jednoduchá, v tomto případě je to naopak. James totiž využil starou primitivní metodu a během výstavby nesáhl na žádný výdobytek moderní doby. Namísto toho používal pouze ruční nástroje, které nejsou na elektřinu.

„Stavění vlastního domu a pěstování vlastního jídla vám dají potřebnou sebedůvěru. S tou se dokážete vypořádat se vším, co vás v životě potká. Záleží jenom na vás, co si vysníte. Musíte se ale odhodlat a jít tomu naproti,“ dodal James.

Reklama

Výběr článků

Načítám