Hlavní obsah

Vzácní tučňáci brýloví dovádějí ve venkovní expozici ústecké zoo

Novinky, Nšt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediný druh tučňáka, který hnízdí na pobřeží jižní Afriky. A teď už i v Zoo Ústí nad Labem, kam byl přivezen z Anglie. Deset nelétavých ptáků, oblečených do černobílých fraků, zde můžete vidět dovádět pod vodní hladinou na jediném místě v České republice.

Tučnáci brýloví v Ústí nad LabemVideo: Novinky

 
Článek

„Přijeli k nám 4. listopadu a první týdny byli jen ve vnitřní expozici, aby si zvykli na nové prostředí, chovatele a celou tu velkou změnu,“ řekla Novinkám Věra Vrabcová, mluvčí Zoologické zahrady v Ústí nad Labem.

Čtyři samci a šest samiček nahradili prostory po lachtanech. „Upravovala se vnitřní písečná pláž a museli jsme připravit hnízdní nory a mnoho dalšího,“ pokračovala Vrabcová.

Tučňák brýlový dorůstá do průměrné výšky šedesát centimetrů a může se dožít až 30 let.

Foto: Novinky

Tučňáci přicestovali do ústecké zoo z Velké Británie.

„Na povely moc nejsou, ale chtěli bychom, aby se naučili nebát se lidí a brali si jídlo z ruky, což už někteří odvážlivci dělají. Byli bychom rádi, kdybychom na jaře mohli připravit veřejné krmení pro návštěvníky,“ dodala Vrabcová s tím, že ústecká zoo doufá v nové odchovy.

Tučňáci brýloví jsou monogamní, a mnohdy tvoří samec a samička partnerství na celý život.

Reklama

Výběr článků

Načítám