Hlavní obsah

Nebe nad Yorkshirem rozčísl zářivě jasný meteor

Novinky, tcs

Silvestrovský podvečer zpestřila stovkám pozorovatelů potemnělé anglické a skotské oblohy podívaná úchvatnější než půlnoční ohňostroje. Kolem půl šesté místního času nebe rozzářila zelená koule letící na severozápad a nechávající za sebou krátkou oranžovou stopu. Někteří lidé považovali světelný úkaz za obrovskou rachejtli, jiní jsou přesvědčeni, že viděli UFO. Jednalo se však o nezvykle jasný meteor.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční oblohu rozzářil zelený meteorVideo: AP

 
Článek

Jedním z těch, kterým se nebeský úkaz povedlo zachytit, byl i dvaadvacetiletý James Javens se svým kamarádem Ryanem Butterworthem. Procházeli se ulicemi Wakefiledu v západním Yorkshiru, když si zeleného tělesa všimli. „Letělo to obrovsky rychle oblohou. Naštěstí jsem zrovna držel telefon v ruce a stihl to natočit,“ sdělil Javens místnímu zpravodajskému serveru Wakefield Express.

Meteor zahlédly desítky či stovky lidí a shodly se, že podívaná to byla dech beroucí. V hodnocení toho, co vlastně viděli, už se však diváci rozcházeli. „Jsem si jistý, že jsem právě viděl UFO přelétající nad Brighouse. Bylo to hodně jasné a divné,“ svěřil se Alan Littlewood. Jiní světlo považovali za ohňostroj nebo stíhačku.

Foto: Profimedia.cz

Podobně zářivé meteory jsou vzácné, ale rozhodně ne ojedinělé. Tento byl spatřen v roce 2016 nad Německem.

Ačkoliv zatím nemůžeme stoprocentně vyloučit, že podivná zelená koule byl vlastně létající talíř, ve kterém si mimozemšťané chtěli užít pověstných britských novoročních oslav, pravda není tam někde venku a je mnohem prozaičtější. S největší pravděpodobností se totiž jednalo o takzvaný bolid.

Tak se nazývá velice jasný meteor, přičemž ani Mezinárodní astronomická unie nemá jasno, jak moc meteor musí zářit. Běžně je za bolid považován meteor o jasnosti -3 magnitudy (jednotka, ve které se vyjadřuje takzvaná zdánlivá jasnost hvězdy). Pro srovnání: Slunce má zdánlivou jasnost -26,6 a Měsíc v úplňku -12,6 magnitudy.

Foto: leonid.arc.nasa.gov

Barevné spektrum meteorů v závislosti na chemickém složení

Bolid nad Yorkshirem zářil modrozelenou barvou, což mnohé svědky této události zmátlo. Barva hořícího meteoru ale nemá vždy jasně zářivě bílou barvu. Ta se liší podle toho, jaké je chemické složení meteoru a jak tyto látky reagují v atmosféře.

Reklama

Výběr článků

Načítám