Hlavní obsah

Tříměsíční tygří dvojčata v pražské zoo už vystrkují zoubky

Novinky, zkr
Praha

V pražské zoologické zahradě se začátkem října narodila dvojčata tygra malajského. Wanitu a Bulana si nyní návštěvníci mohou prohlédnout opravdu zblízka, pracovníci totiž posunuli bezpečnostní pásku blíž ke sklu expozice. Zároveň zoo zveřejnila videozáznam, na kterém malé šelmičky vystrkují zoubky a pochutnávají si na mase.

BEZ KOMENTÁŘE: Tříměsíční tygří mláďata se mají k světuVideo: Zoo Praha/Jiří Bálek

 
Článek

Mláďata tygra malajského se narodila 3. října jedenáctileté samici Banye a o rok mladšímu samci Johannovi. Samička byla po narození menší než sameček a je stále drobnější. Při posledním vážení měl Bulan 6,5 kg a Wanita 4,9 kg. Obě mláďata však již mají prořezanou značnou část chrupu a začínají ochutnávat kousky masa, informovala zoo.

„Rozeznáte od sebe naše tygřata? Rozdíl je jednak ve velikosti, koťata se ale liší zejména v kresbě na čele. Každý tygr má na čele stromeček – tmavý vertikální pruh, od kterého se do stran rozvětvuje několik proužků horizontálních. Zatímco samička Wanita má kmen stromečku tvořený jedním úzkým proužkem, u samečka Bulana je pruh dvojitý s výraznou mezerou,“ uvádí se u zveřejněných záběrů.

Tygr malajský je kriticky ohrožený a jeho odchov je velmi komplikovaný. Doposud se jím mohly pyšnit jen dvě zoo v Evropě. „Chovatelství je běh na dlouhou trať,“ sdělil kurátor chovu savců Pavel Brandl. „U tygrů malajských to platí dvojnásob. Překonali jsme řadu úskalí a obě koťata jsou mimo jiné výsledkem více než desetiletého úsilí o sestavení harmonického páru rodičů.“

Jméno Bulan v malajštině znamená Měsíc a Wanita je Žena.

Reklama

Výběr článků

Načítám