Hlavní obsah

S kanadským sněhem si často neporadí ani losi. Jednoho museli odházet kolemjedoucí

Novinky, tcs

Zima na kanadském ostrově Newfoundland bývá tvrdá. Dokonce i zvířata uvyklá drsným podmínkám, jako jsou například losi, zápolí s obrovskými přívaly sněhu. Jednoho takového našla v sobotu 30. prosince skupinka výletníků na sněžných skútrech. Muži nelenili a za pomocí lopat losa vysvobodili ze sněhového sevření.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Los zcela zapadl do sněhuVideo: Reuters

 
Článek

Skupinka osmi lidí, která si v sobotu před Silvestrem vyrazila do divočiny na výlet na sněžných skútrech, rozhodně netušila, že narazí na losa až po hlavu zabořeného v hlubokém sněhu. „Zoufale se snažil vyhrabat ven,“ sdělil serveru CBC Jonathan Anstey, spoluzakladatel společnosti Sledcore, která podobné výlety zajišťuje.

Většina lidí by zřejmě volala správu parku či policii, skupinka se ale rozhodla, že losovi pomůže okamžitě. „Takové zvíře může vážit až 450 kilogramů a dokáže způsobit pořádnou škodu,“ uvedl Anstey. Přesto se spolu s dalšími rozhodl zakročit. „Zadní nohy měl zapadlé, takže na nás nemohl rychle zaútočit a pokopat nás,“ vysvětlil Anstey.

Odházet sníh, který losovi bránil v pohybu, trvalo zhruba patnáct minut. Los byl schopný vstát a sám se vydal do lesa. Nebyl však jediným, kdo s hlubokým sněhem bojoval. „Cestou jsme narazili na další losy, kterým dělalo problémy se v hlubokém sněhu pohybovat,“ uvedl Anstey.

Zároveň přidal radu pro ostatní, pokud by snad na losa v divočině narazili. „Zastavte a nechte ho projít kamkoliv potřebují, aby se dostali do bezpečí,“ radil muž, který má s pobytem v divočině bohaté zkušenosti. Zároveň požádal všechny, aby se v divočině chovali ohleduplně. „Jak říkáme všem našim klientům, tohle je domov losů, tak jim dejte prostor,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám