Hlavní obsah

V Barceloně zavírají muzeum španělské šunky, nechodili lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Barceloně se po třech letech chystají uzavřít Muzeum španělské šunky. Důvodem je pokles návštěvníků a tržeb. Podle provozovatele přispěl k menšímu zájmu turistů o atrakci teroristický útok v Barceloně z loňského léta, politická situace v Katalánsku i zákaz radnice prodávat v muzeu potraviny, poznamenal katalánský deník El Periódico.

Foto: Profimedia.cz

Španělská šunka. Ilustrační foto.

Článek

Muzeum šunky, nazývané Jamón Experience (Šunkový zážitek), fungovalo tři roky v centru Barcelony na slavné a rušné třídě La Rambla. Vstupné bylo 19 eur (asi 450 Kč) a v ceně byla komentovaná půlhodinová prohlídka zakončená ochutnávkou různých druhů španělské šunky. Návštěvníci se v muzeu mohli seznámit i se způsobem přípravy této specifické lahůdky.

Provoz muzea byl závislý zejména na zahraničních turistech a také na prodeji šunky. Podle provozovatele bylo potřeba na udržení chodu zařízení asi 50 000 návštěvníků měsíčně, což se nedařilo.

Základ přípravy španělské šunky (jamón) spočívá v nasolení a dlouhém zrání (sušení). Podobá se italskému prosciuttu, což je také vepřová sušená šunka. Ty nejdelikátnější španělské šunky zrají až čtyři roky, minimálně by ale měly zrát 9–12 měsíců. Existují dva základní druhy španělské šunky: jamón serrano (z masa bílých prasat) a jamón ibérico, která se dělá z masa černých iberských prasat. Jde o speciální druh černých vepřů, kteří se chovají na Pyrenejském poloostrově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám