Hlavní obsah

V Tel Avivu vyrostla 36 metrů vysoká věž z kostek

Obyvatelé Tel Avivu postavili na jednom z nejvýznamnějších náměstí rekordně vysokou věž z plastových kostek. Uctili tak památku osmiletého Omera Sajaga, který byl fanouškem stavebnic Lego a podlehl rakovině, informoval list The Jerusalem Post.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Věž z kostek na náměstí v Tel AvivuVideo: Reuters

 
Článek

Věž pojmenovaná po Omerovi stojí na Rabinově náměstí, měří 36 metrů a stavěla se čtrnáct dní. Poslední kostky na ni byly umístěny pomocí jeřábu. Na jejím budování se podílelo několik tisíc obyvatel města.

„Byl to nápad bývalé Omerovy učitelky, kostky darovali občané, podniky a některé byly nakoupeny z peněz města,“ sdělil mluvčí telavivského starosty.

Při dokončení věže nebyl přítomen zástupce Guinnessovy knihy rekordů, který musí rozhodnout, zda Tel Aviv porazil původní rekord držený Milánem, kde v roce 2015 postavili věž vysokou 35,05 metru. Telavivská věž je z půl miliónu kostek a váží tunu.

Omer měl rakovinu a nízkou imunitu, takže se nemohl setkávat s dětmi, ani chodit ven. Začal se věnovat stavebnicím z Lega a dokázal z nich konstruovat složité stavby. K těm nejzdařilejším patří replika indického mauzolea Tádž Mahal, již v roce 2014 daroval na výstavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám