Hlavní obsah

V Británii se narodilo dítě se srdcem mimo tělo

Vanellope Hope Willkinsová se narodila s vzácnou poruchou zvanou ectopia cordis, její srdce tak není schované uvnitř hrudního koše, ale nachází se mimo tělo. Většina dětí s touto vadou umírá ještě před narozením nebo krátce poté, malá Angličanka však podstoupila úspěšnou operaci a na světě je už třetí týden, napsal deník Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská holčička se srdcem mimo tělo podstoupila operaciVideo: Texas Children´s Hospital, Reuters

 
Článek

Ectopia cordis je velmi vzácná porucha, která postihne zhruba osm novorozeňat z miliónu. Ačkoli lékaři, kteří tuto vadu identifikovali už během těhotenství, doporučovali jednatřicetileté Naomi Findlayové potrat, ona se rozhodla, že své dítě donosí.

Rodiče však byli upozorněni, že porucha může dítěti způsobit chromozomální abnormality a že je jen velmi málo pravděpodobné, že se porodu vůbec dožije.

„Řekli nám, že šance na její přežití jsou téměř nulové, a doporučili nám interrupci. Rozhodla jsem se ale, že to není ta správná volba a že se pokusím o zázrak,“ svěřila se Daily Mailu Findlayová.

Po sérii testů lékaři z Leicesteru zjistili, že je dítě, kromě nesprávné polohy srdce, zcela normální. „Když testy prokázaly malé šance na jakékoliv abnormality, skákali jsme radostí a štěstím jsme brečeli. V tu chvíli jsme se rozhodli, že uděláme vše, aby naše holčička přežila,“ řekla rodačka z Nottinghamu.

Operace byla ojedinělá

Porod proběhl v 36. týdnu těhotenství prostřednictvím císařského řezu, aby se zamezila rizika infekce a poškození srdce. „Když jsem slyšela její pláč, strašně se mi ulevilo,“ řekla novopečená matka.

Krátce po narození však malá Vanellope musela podstoupit náročnou operaci, při které jí lékaři vložili srdce na správné místo. Na světě už je tři týdny a podle nejnovějších zpráv se jí daří dobře. „Má před sebou ještě dlouhou cestu zotavování, ale už teď má velkou šanci na budoucnost,“ prozradil jeden z tamních lékařů.

Operace podobného typu jsou velmi vzácné, neboť drtivá většina matek volí v těchto případech umělé přerušení těhotenství. Daily Mail informoval, že se jednalo o jednu z prvních operací tohoto druhu ve Velké Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám