Hlavní obsah

Sedmdesátiletá královna pouličního jídla má michelinskou hvězdu

Jak se zdá, udílení michelinských hvězd není jenom o luxusních restauracích, mezi oceněnými se totiž letos v rámci prvního vydaného michelinského průvodce v Bangkoku objevil i pouliční stánek sedmdesátileté kuchařky Jay Faiové, informoval deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Pouliční podnik Jay Faiové získal michelinskou hvězdu.

Článek

Výstřední kuchařka je známá především tím, že při přípravě nudlových pokrmů, do nichž povětšinou přidává krevety či kousky krabího masa, nosí lyžařské brýle. Používá je prý proto, aby své oči chránila před rozpáleným olejem, který v pouličním podniku neustále cáká.

Foto: Profimedia.cz

Jay Faiová měla z ocenění nesmírnou radost.

„Jsem nadšená od prvního momentu, co jsem sem přišla,“ řekla podle Guardianu při středečním vyhlášení v pětihvězdičkovém hotelu Grand Hyatt. Její „restaurace“, otevřená kuchyně se stěnami pokrytými kachličkami, získala jednu z celkem 17 hvězd, které byly v hlavním městě Thajska uděleny.

Foto: Profimedia.cz

Jednalo se o úplně prvního vydaného michelinského průvodce v Bangkoku.

Další z oceněných byly zejména francouzské a thajské luxusní restaurace. Ačkoli je michelinský průvodce spojován s prvotřídní gastronomií, jeho zástupci tvrdí, že to není jenom o bílých ubrusech a nablýskaných příborech. To nyní ostatně potvrdila i Faiová.

„Jay Faiová je něco jako královna thajského pouličního jídla. Se svou popularitou by mohla vytvořit cokoliv od restauračních řetězců přes pobočky pouličních podniků až po nóbl restaurace. Ona to ale nedělá, raději zůstává věrná svému stánku se dvěma velkými pánvemi. Jsem šťastná, že se ji konečně dostalo nějakého uznání,“ řekla Guardianu Chawadee Nualkhairová, tamní bloggerka, jež se zaměřuje na pouliční stravování.

Reklama

Výběr článků

Načítám