Hlavní obsah

Kolumbijští zlatníci pokračují v dlouholeté tradici, vyrábějí filigránové šperky

Filigránství, tedy způsob zpracování vzácného kovu na jemné ozdoby a šperky, je v kolumbijském městečku Santa Cruz de Mompox dlouholetou tradicí, která se zde předává z generace na generaci. Jedná se o starobylou techniku arabského umění, kterou do srdce Kolumbie přivezli španělští dobyvatelé. A kolumbijští zlatníci v ní pokračují dodnes, informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Zlatník modeluje kleštičkami vzácný kov a vytváří z něj jemné ozdoby a šperky.

Článek

Zlatník modeluje kleštičkami šperky, při jejichž výrobě se většinou inspiruje přírodou. Tak jako to před ním dělali jeho otec a děd. Toto umění se předává z generace na generaci od roku 1897, stejně jako v dalších rodinách městečka, které má 43800 obyvatel a které je centrem filigránu.

„Je to arabská tradice. Arabové inspirovali Španěly a ti, když připlouvali do Ameriky, vyváželi sem i své umění, zejména do Mompoxu,“ řekl agentuře AFP třiapadesátiletý Garrido, míšenec s šednoucími vlasy.

Foto: Profimedia.cz

Filigránství je v kolumbijském městečku Santa Cruz de Mompox dlouholetou tradicí.

Dnes na 170 zlatníků zpracovává stříbro nebo zlato tak, jak to činili Andalusané, kteří přepluli Atlantik, uvádí Institut kultury a turistiky (Icultur) v departementu Bolívar. Nejlepší pověst má rod Garridů.

Městečko je na seznamu UNESCO

„Máme umění filigránu v krvi,“ chlubí se Garrido, který vytváří velmi jemné kovové krajkoví. Filigrán nalezneme všude ve výlohách 23 zlatnictví v Mompoxu. Ten byl založen v roce 1540 a v roce 1995 bylo toto městečko díky svým tradicím a koloniálnímu stylu zaneseno na seznam světového dědictví UNESCO.

Mompox je klenotem kolumbijské architektury. Ve městě, kde běh staletí zanechal stopy na domech s oranžovými průčelími, se záře zlata a stříbra mísí s živými barvami portálů.

Foto: Profimedia.cz

Vytvoření jednoho filigránového šperku může trvat půl dne, ale také dva týdny.

„Miluji filigrán. Když jdete do dílny, uvědomíte si, co to dalo práce a jakou to má hodnotu,“ říká Viviana Deviaová, dvaačtyřicetiletá obyvatelka Bogoty, která si nakoupila tucet šperků.

Zlatnictví Tito, které si zachovalo klasický styl s patiem s dřevěnými trámy s železným kováním, připomíná doby, kdy sem směřovalo zlato. V přístavu Mompox se tehdy propočítávala část zasílaná španělské koruně.

Zlatník musí být trpělivý

Ačkoli jsou filigránové šperky z Mompoxu světově proslulé, město nemá vlastní naleziště zlata. V koloniálním období se v místě razily mince, takže se obyvatelé naučili zpracovávat drahé kovy.

„Naší přidanou hodnotou je tradice, čas a trpělivost. Když zlatník není trpělivý, nefunguje to,“ vysvětluje Garrido.

Prodej filigránových šperků, které na místě stojí osm až několik set dolarů za kus, přináší 23 zlatnictvím v Mompoxu v přepočtu asi 867 tisíc dolarů (téměř 19 miliónů korun) ročně, podotýká ředitelka institutu Icultur Lucy Espinosová Díazová.

Foto: Profimedia.cz

V Mompoxu se údery kladivem mísí se zvukem páječek zlatníků.

Vytvoření jednoho filigránového šperku může trvat půl dne, ale také dva týdny, podle toho, jak je velký a jak je náročný, upřesňuje Jaime Florez. Od rána pracuje na stříbrném náramku a doufá, že ho do večera dokončí.

V Mompoxu se údery kladivem mísí se zvukem páječek zlatníků za tichého hučení řeky Magdalena. Městečko zůstává stranou od turistického ruchu, neboť je obtížně přístupné: buďto čtyři hodiny plavby po řece, nebo po silnici postavené teprve před dvěma lety. Hodlá si však zachovat svou zlatnickou proslulost.

Reklama

Výběr článků

Načítám