Hlavní obsah

Mexiko zřídilo národní park v Pacifiku dvakrát větší než Česko

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexický prezident Enrique Peña Nieto v pátek svým podpisem stvrdil vznik mořské rezervace okolo souostroví Revillagigedo. U ostrovů, které jsou domovem řady vzácných živočišných i rostlinných druhů, teď bude zakázán rybolov stejně jako výstavba turistické infrastruktury. Jde o největší národní park svého druhu v Severní Americe.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mexiko zřídilo národní park v Pacifiku dvakrát větší než ČeskoVideo: Reuters

 
Článek

Ostrovům, které leží zhruba 390 kilometrů jihovýchodně od poloostrova Baja California, se někdy říká Galapágy Severní Ameriky. A není divu. Díky tomu, že leží v místech, kde se sbíhá několik mořských proudů, stává se souostroví domovem stovkám druhů. Některé z nich pak žijí pouze v těchto končinách.

Ať už jde o manty obrovské, keporkaky či mořské želvy, všechny tyto druhy si podle mexického prezidenta zaslouží zvláštní ochranu.

„Tato unikátní přírodní oblast představuje neocenitelné přírodní dědictví Mexika, ale také obrovskou zodpovědnost,“ sdělil při podpisu dokumentů Peña Nieto.

Foto: Profimedia.cz

Ostrovy teď budou požívat té největší možné ochrany.

„Je to největší divočina v tropické části Severní Ameriky,“ uvedl Enric Sala, výzkumník pro časopis National Geographic. Během své expedice na vlastní oči viděl obrovská hejna žraloků, tuňáků nebo kanic. „Je to, jako kdyby si Galapágy otevřely pobočku u Mexika,“ dodal s úsměvem v narážce na biodiverzitu tohoto místa.

Národní park přinese Mexiku i peníze

Doposud byla chráněna území ve vzdálenosti jen asi deseti kilometrů od pobřeží jednotlivých ostrovů, a spousta vzácných živočichů se tak nelegálně či nedopatřením ocitla v sítích rybářů.

Dekret prezidenta to má změnit, území rozšiřuje na plochu kolem 150 000 kilometrů čtverečních. Nově zřízený park se tak stane největší přírodní rezervací Severní Ameriky.

Foto: Profimedia.cz

Manty obrovské se zde vyskytují v hojných počtech.

Park však pro Mexiko znamená i přínos ekonomický.

Díky tomu, že ryby budou mít dostatek prostoru k rozmnožování, jejich počty ve vodách mimo rezervaci se podle Enrica Saly zvýší. Podobně se to stalo právě na Galapágách poté, co tam bylo v roce 1998 zakázáno lovit.

Foto: Profimedia.cz

Keporkaci nalezli u ostrovů útočiště, kde se mohou v klidu pářit.

Sala rovněž očekává zvýšený příjem z turismu, ačkoliv ostrovy samotné budou návštěvníkům zapovězeny. Už teď však do okolí vyrážejí turistické vyhlídkové lodě.

Podle propočtů Salova týmu je každý žijící rejnok manta 57krát vyšším přínosem pro mexickou ekonomiku než jeho mrtvé tělo prodané na asijský trh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám