Hlavní obsah

Knihovna plná knih? Jenom na první pohled

Novinky, tcs

Fotografie nové futuristicky laděné knihovny v oblasti Pin-Chai z čínského města Tchien-ťin obletěly internet. Uživatelé sociálních sítí se předháněli v superlativech typu „nejlepší knihovna na světě“ či „sen milovníků knížek“. Jenže když se na stěny zadíváte jen o trochu pozorněji, zjistíte, že regály plné knih sahající až ke stropu nejsou ničím víc než pouhou iluzí.

Foto: Profimedia.cz

Knihovna nacpaná knihami od podlahy až po strop ohromila internet.

Článek

Nově otevřenou knihovnu navrhla nizozemská firma MVRDV, má tvar oka a celému prostoru vévodí kulové auditorium, které má připomínat oční duhovku. Až k vysokému stropu se pak kolem místností vinou police plné knih. Jenže většina z nich neexistuje, jsou to jen obrázky vytištěné na hliníkových deskách.

Foto: Profimedia.cz

Kulovitá posluchárna je impozantní.

Většina opravdových knih je uložena v jiných prostorech a v o dost tradičnějších regálech. Knihovna disponuje 200 000 knihami a netají se přáním rozšířit svou sbírku až na 1,2 miliónu kusů. Jenže ani při eventuálním rozšíření se centrální hala knihami nezaplní.

K horním policím se totiž podle plánu nizozemské firmy mělo přistupovat z místností mimo halu. Čínské úřady však tlačily na to, aby knihovna byla dokončena co nejdříve, a donutily společnost změnit její záměry. „Toto rozhodnutí bylo učiněno místními úřady a proti přáním společnosti MVRDV,“ sdělil agentuře AFP mluvčí společnosti Čou Šu-tching.

Foto: Profimedia.cz

Při bližším pohledu však člověk zjistí, že většina knih jsou jen obrazy.

Zástupce ředitele knihovny Liou Siou-feng však vidí celou věc jinak. Tvrdí, že úřady schválily prostor atria čistě jako prostor, kde si lidé mohou číst či odpočívat, v plánech prý nebylo o uskladnění dalších knížek ani slova. „Můžeme místnost užívat zkrátka pouze na to, na co byla úřady schválena,“ řekl Siou-feng s tím, že falešné knihy jsou na stěnách pouze dočasně a knihovna je postupně odstraní.

Pozor, schody!

Nově otevřená knihovna čelí ještě dalšímu problému. Zářivě bílé nepravidelné schody dělají poměrně velké potíže návštěvníkům. „Lidé tady pořád zakopávají. Minulý týden tu jedna starší paní spadla a rozbila si hlavu,“ uvedl jeden z členů ostrahy, jehož hlavní pracovní náplní je nyní upozorňovat na možné nebezpečí v podobě originálních schodišť.

Foto: Profimedia.cz

Na schodech musí být člověk opravdu opatrný. Úrazů přibývá.

Zda se knihovna osvědčí, nebo zda skončí jako spousta velkoryse navržených kulturních budov postavených čínskou vládou, které teď zejí prázdnotou, je zatím ve hvězdách. Návštěvníků prozatím neubývá, ale v zemi, kde díky různým aplikacím v podobě čteček zažívá trh s elektronickými knihami obrovský boom, se situace může ještě velice rychle obrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám