Hlavní obsah

Dokonalá souhra a pevné nervy, 217 parašutistů překonalo světový rekord

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světový rekord v počtu lidí, kteří zvládnou během volného pádu vytvořit tři různé propojené formace, vytvořili parašutisté nedaleko města Eloy v americkém státě Arizona. Během volného pádu v rychlosti kolem 190 kilometrů za hodinu poskládalo symetrický obrazec květiny 217 parašutistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Parašutisté překonali světový rekord v hromadném seskokuVideo: AP

 
Článek

Úspěšný pokus o překonání světového rekordu se odehrál v rámci parašutistického seriálu Sequential Games 2017 (jedna jeho část se odehrála letos v srpnu v českých Klatovech). Do výše 5,7 kilometrů vyneslo 217 parašutistů deset letadel. Za chvíli už bylo nebe poseto padajícími lidmi, kteří si ihned začali hledat své místo v obrazci.

Při takovém množství lidí by se každá chyba mohla ukázat jako fatální. Ostřílení profesionálové, kteří sestavu dlouho trénovali, však dobře věděli, co mají dělat. Obrazec symetrické květiny vytvořili během několika málo chvil.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Parašutisté překonali světový rekordv h romadném seskoku

Celý pokus natáčel zkušený skydiver a parašutista Gary Wainwright z britského Nottinghamu. „Bylo skvělé být součástí něčeho, co moc lidí nezažije,“ pochvaloval si veterán, který za svou čtyřiadvacetiletou kariéru nasbíral 9932 seskoků.

„V takovém počtu lidí jsou to opravdu nervy. Ale mám pocit, že skydiveři tuhle nervozitu milují. Proto jsme všichni se skákáním vůbec začali,“ dodal se smíchem s tím, že rekordu předcházelo spousta plánování a sedm pokusů, během kterých se parašutisté pokoušeli vše vyladit.

Reklama

Výběr článků

Načítám